Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума

Автор: Самуил Иванов
Коментари (19)
19:15 / 21.02.2024
6476
Няма да подпиша меморандума. Всичко си има граници. Това каза на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на "Фокус".

"Дни наред не коментирах предложенията за ротация, както от страна на Николай Денков, така и на коалицията на ПП-ДБ. Време е да кажа какво направих и какво няма да направя. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ. Няма да подпиша меморандума. Първо, всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията.", коментира още Габриел.

“Обезпокоително е, че този документ е изработена с крайна цел или остава усещането за това, държавата да бъде разделена между две коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси", заяви тя.

По думите ѝ документът, предложен от ПП-ДБ, е в абсолютно нарушение на всички европейски практики за избора на съответните органи. Тя каза, че меморандумът е в нарушение и на Конституцията.

"Намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. По-подробен прочит показва една-единствена цел - политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите", добави тя.

"За мен външната политика се базира на националните интереси и приоритети. България трябва да говори в един глас", каза още вицепремиерът, отговаряйки директно на ПП-ДБ, които в продължение на няколко седмиция заявяваха, че настояват техния глас да се чува в международните среди.

Габриел коментира част от предлаганите точки в меморандума. По думите ѝ съдебната реформа не може да бъде извършена за 9 месеца. Тя бе критична и към предложенията за реформи на службите. По думите ѝ те поставят под риск националната сигурност, а зададеният срок от 1 юни съвпада с кампанията за евроизборите. 

Вицепремиерът даде ѝ своята оценка за предлаганите промени в областта на електронното управление. Тя припомни за заплахите срещу министър Йоловски, които се появиха покрай двата тура на местните избори, но така и не стана ясно кой и защо ги е отправял. 

"Не разбирам - на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми, или само за деветте месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ?", попита още тя.

Тя изрази своето недоумение защо някаква форма на управленски механизъм не е е бил изгоден още през юни миналата година, когато протичаха преговорите за сформирането на работно правителство.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (19)

Още по темата (942):
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Карлос Контрера: Лена недоволства от състава на служебния кабинет
07.04.2024 Браншови организации настояват Зарица Динкова да остане министър на туризма
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха
05.04.2024 Живко Коцев оттегля оставката си! Била подадена под натиск
04.04.2024 Главният секретар на МВР проговори защо е подал оставка
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).