Мария Габриел: Никога не съм прекъсвала връзката си с България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:53 / 11.06.2023
1668
"Въпросът в този момент беше къде е за теб е България в този труден и решаващ момент за страната и моят отговор беше: на първо място. През всички тези години – и като евродепутат, и като еврокомисар никога не съм прекъсвала връзката си с хората в България и с България“. Това вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в отговор на въпроса как се е решила да се откаже от поста на еврокомисар.

В ефира на bTV тя даде първото си телевизионно интервю, след като правителството "Денков-Габриел“ се закле. Съгласно споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след 9 месеца Габриел трябва да смени Николай Денков на поста премиер.

Относно войната между Русия и Украйна тя смята, че страната ни трябва да има ясна позиция, за да може после да участва във възстановяването на Украйна.

"България е суверенна държава, не е параван, решенията се взимат единствено и само в България. Наистина важно е тя да отстоява своята принадлежност към европейското семейство – това е цивилизационен избор“, уточни бившият еврокомисар.

За поискания от главния прокурор имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вицепремиерът напомни, че има решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да не се дават имунитети на депутати, докато не приключи реформата в правосъдието.

Тя определи случващото се като "игра на психоатаки и на компромати“.

На въпроса дали очаква президентът Румен Радев да блокира отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор тя отговори: "Решението е изцяло на президента, уважавам президентската институция и смятам, че има подход и начин много интелигентно в разделението на властите да допринесем за повече спокойствие в българското общество“.

Мария Габриел беше категорична, че все още не се обсъждат имена за нов български евкомисар, който да я замени в Европейската комисия.

"На мен много ми се иска да говорим за експертиза и качества, за човек, който достойно ще представлява държавата. Трябва да направим разумен, балансиран, но и избор, който ясно да даде заявка, че България подхожда отговорно към този пост и там се изпраща човек, който е способен да влезе с летящ старт“, коментира вицепремиерът и външен министър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (942):
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Карлос Контрера: Лена недоволства от състава на служебния кабинет
07.04.2024 Браншови организации настояват Зарица Динкова да остане министър на туризма
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха
05.04.2024 Живко Коцев оттегля оставката си! Била подадена под натиск
04.04.2024 Главният секретар на МВР проговори защо е подал оставка
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).