Малките ученици с маски само в междучасията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:01 / 04.09.2021
2560
"Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата". Това заяви министърът на образованието Николай Денков.

"Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават", каза още той.

"Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище", добави Денков.

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и ако се окаже, че са заразени с COVID-19, ще бъдат изолирани, посочи още министърът на образованието.

"Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите", категоричен бе той.

Запитан дали ще има тържества за първия учебен ден, Николай Денков отговори: "Ако нещата изглеждат така, както са днес – ще има навсякъде". И добави: "Не ме притеснява откриването – то се прави на открито, на дворовете, може различните випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е след като децата влязат в клас, как ще се развият нещата – ще се спазват ли мерките, каква е ситуацията в конкретния град".

"С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията", посочи министърът на образованието.

Ако има влошаване на ситуацията, до последно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. "Тези, които имат важни изпити - 7-ми и 12-ти клас, ще ги задържим по-дълго в училище", каза Денков.

"Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това", посочи още той пред Нова.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).