Максималната скорост по магистралите и скоростните пътища в България ще бъде намалена

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:03 / 16.04.2024
4352
Максималната скорост на магистралите в България ще бъде намалена до 130 км/ч, вместо досегашните 140 км/ч. Това ще стане, когато бъде приет правителственият законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който бе вкаран в парламента през последните дни. С него се предлага пpeдлaгa дa бъдe oгpaничeнa cĸopocттa и пo т.нар. cĸopocтни пътищa - oт 120 ĸм/ч нa 110 ĸм/ч.

"Безопасността на движението по пътищата се влияе силно от скоростта на движение на превозните средства. Превишената и несъобразена скорост е причина за една трета от ПТП със загинали в Европейския съюз. По данни на European Transport Safety Council (ETSC) - Европейският съвет за транспортна безопасност, повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час", пишат в мотивите си към законопроекта министрите.

В тях се обяснява, че автомагистралите са пътища с висока максимално допустима скорост и висока интензивност на движението, че се планират и строят да бъдат значително по-безопасни от другите видове пътища, тъй като задължително разполагат с физическо разделение на двете посоки на движение и с лента за принудително спиране.

"Въпреки това средно около 8% от всички загинали в пътни инциденти в ЕС губят живота си вследствие от ПТП, възникнало на автомагистрала. В България, в периода от 2010 г. до 2022 г. по автомагистрали са загинали 561 души. С увеличаването на максимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 г. и разширяването на автомагистралната мрежа в страната броят на загиналите по тези пътища като дял от всички загинали се увеличава от 3-5% на 9-10%.", посочва правителството. 

С изключение на Германия, където по-голямата част от автомагистралната мрежа има единствено препоръчителна максимална скорост от 130 км/ч, в Европа, освен в България, единствено в Полша има максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Задържаха хиляди контрабандни играчки
Ускоряват проекта за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"
Времето в следващите дни
Полякиня: България е мръсна страна. Има голям потенциал, но не пр...
Затлъстели мъжи и жени вече ще могат да стават полицаи
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).