Махат етикета "диетична храна"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:41 / 08.02.2012
1900
Всички производители ще трябва да премахнат надписа "диетична храна" от опаковката на продуктите си до две години. Това реши, с голямо мнозинство Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европарламента по предложение на българския евродепутат Илиана Иванова.

Новите регламенти ще засегнат най-вече храните, предназначени за кърмачета и малки деца, както и тези за "специални медицински цели". Тепърва ще се изработят и конкретните разпоредби, но по всяка вероятност марката ще засегне най-вече търговските вериги, които предлагат тези храни на отделни щандове с надпис "диетични храни".

"До този момент нямаше ясни критерии по-какъв начин даден хранителен продукт може да бъде определен като диетичен или здравословен. Потребителите често са подвеждани. Ние целим да защитим максимално здравето на хората, в най-уязвимите групи, както и да създадем ясни правила за производителите", коментира българският евродепутат. По думите й всеки има право на здравословна храна и на точна и ясна информация за продуктите, които използва в ежедневието си. Основните точки, включени в законодателното предложение, защитават значително по-добре потребителите. Детските пюрета трябва да са с ниско съдържание на глутен, а храните за хора с наднормено тегло - с много ниско съдържание на калории. "Новите мерки гарантират, че на европейския пазар, включително и у нас, ще се предлагат само продукти, които не застрашават здравето на потребителите, обясни още Иванова. По думите й вместо надпис "диетично" е по-добре на опаковката достатъчно ясно да е описано съдържанието на продукта. Така ще може всеки човек да прецени за себе си дали това е здравословно за него или му вреди.

Окончателният доклад по предложението за регламента относно храните, предназначени за кърмачета и малки деца и храните за специални медицински цели, ще бъде гласуван в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург през месец април тази година.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).