МЗ предупреждава: Иде бум на хепатит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
09:22 / 28.07.2011
5698
Тази година ще бъде наистина епидемична. Ние не сме се сблъсквали отдавна с голяма вълна на заболяването. Хората са изгубили имунитет, казва главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Есента на тази година ще е епидемична от хепатит А за нашата страна. Очакваме истински бум на заразяванията, тъй като вълната ни подмина в предишните две години, натрупаха се много хора, които нямат имунитет и са податливи за вируса. Това предупреди главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Първият признак за предстоящото развихряне на заразата е увеличаващият се брой на заболелите през лятото вместо през есента, както обичайно се случва, разясни специалистът.

От тази година обаче започва нормалният цикъл на повишаване, който настъпва веднъж на 5-8 години. От януари до сега са регистрирани 2813 случая на хепатит А, което е повишение с 2032 случая в сравнение с миналата година. Това означава, че през юни 2010 година болните са били само 800 души.

Това е болест на младите хора, тъй като заболеваемостта е най-висока сред 7-, 8-, 10-и 15-годишните и се прихваща от лоша хигиена и мръсни ръце, обясни още д-р Ангел Кунчев. По думите му на това заболяване може да се противостои чрез добра лична хигиена. Като добър пример той посочи скандинавските страни и най-вече Швеция, където в резултат на постоянните разяснения и напомняния за спазване на добра хигиена годишно има 30-ина случая, докато у нас достигат понякога и до 30 000.

Практиката показва, че заболеваемостта от хепатит А през зимата и пролетта е много ниска. От август броят на болните започва да расте и през септември, октомври и ноември заболяването достига пика си. Това се дължи на факта, че хепатит А има много дълъг инкубационен период от месец и половина-два. Това, което се случва през юли и август, излиза налице чак през септември, октомври и ноември.

Повече от половин милион нашенци са заразени с хепатит А, голяма част от тях обаче не подозират за инфекцията и я откриват едва когато се прояви като жълтеница, съобщи междувременно Весела Савова от Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (9)

Още по темата (14):
27.01.2011 Проверяват кафе-машините в града, от тях може да е плъзнал хепатита
20.01.2011 Засега няма опасност от епидемии от грип и хепатит в Пловдив
17.01.2011 Намалява броят на болните от хепатит в Пловдивско
14.01.2011 Расте броят на болните от хепатит в Пловдивско
10.01.2011 Нови 21 болни от хепатит А в Пловдивско
08.01.2011 Продължава тенденцията към увеличаване на заболелите от хепатит А в
Пловдивско
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).