Лъчезар Борисов: Икономическият срив е в ход!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:10 / 13.06.2022
2119
Икономическият срив е в ход! Това написа във Фейсбук икономистът Лъчезар Борисов, който е и бивш министър на икономиката в третото правителство на Бойко Борисов.

В поста си той коментира икономическата ситуация в България:

До края на годината инфлацията ще продължи да изяжда покупателната способност и да оказва натиск върху частното потребление. 

Правителственото потребление в лицето на крайните разходи за колективно потребление, които задоволяват потребностите на обществото вече се сриват. Вносът в реално изражение расте два пъти по-бързо от износа и състоянието на текущата сметка се влошава. Изтичат капитали от страната. Частните инвестиции в икономиката спадат драстично, а бизнеса се презапасява с материали и суровини, като се стреми да избегне частично инфлацията, защото не усеща антиинфлационна подкрепа.

За 6 месеца икономическата ситуация се влоши драстично. Инфлацията в България е два пъти по-висока от тази в еврозоната. Данните за месец май, които ще бъдат оповестени в сряда ще донесат допълнителен песимизъм. 

Ето накратко какво се случи до тук:

• За 6 месеца цените на обикновения дизел по бензиностанциите нараснаха с 36%, достигайки средна цена от 3.38 лв. за литър.

• За 6 месеца цените на обикновения бензин А 95 скочиха с 37%, достигайки 3.31 лв. за литър.

• За 6 месеца цените на хранителните продукти на едро по данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища са нарасли с почти 25%, въпреки сезонния спад на цените на някои плодове и зеленчуци.

• Инфлацията при цените на производител на вътрешния пазар е почти 50% на годишна база по данни на НСИ, като предстои ускоряване.

• Инфлацията при цените на производител на вътрешния пазар е 2 пъти по-висока от тази на международния пазар.

• Годишната инфлацията през месец май и месец юни ще достигне най-високите исторически нива след фалита на България през 1996 – 1997 г.

Ускореното забавяне на икономическия растеж е в ход. Прогнозираният от Българската академия на науките риск от стагфлация ще бъде усетен до края на годината.

• Съгласно предварителните данни на НСИ икономическият растеж за първото тримесечие на 2022 г. не е 4.5%, а е само 4%.

• Основната причина за реализирания икономически растеж е натрупването през първото тримесечие на запаси от страна на фирмите. С цел да се предпазят от инфлацията фирмите са вложили значими средства в запаси от суровини и материали, незавършено производство, готова продукция и стоки за препродажба в предприятията, което е довело до нарастване с 30% в реално изражение на показателя бруто капиталообразуване.

• Фирмите са преустановили инвестиционната си дейност, като с цел предпазване от неконтролируемата инфлация са инвестирали в запаси. Реални инвестиции в икономиката няма. Инвестициите в основен капитал са намалели с 5.6% в реално изражение на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. Спадът е провокиран както от влошената бизнес среда през последните 6 месеца, така и от липсата на средства към бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост.

• Приносът на нетния износ към реалния икономически растеж става все по-малък и международното представяне на страната се влошава. Износът през първото тримесечие е нараснал в реално изражение с 6,5% на годишна база, докато вносът нараства двойно и достига до 13.5% реален ръст на годишна база. Това означава, че приносът на нетния експорт към БВП се влошава. За пример, през периода януари – март 2022 г. текущата сметка е отрицателна и възлиза на 946.7 млн. евро (1.3% от БВП) при положително салдо от 35.2 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – март 2021 г. Това означава, че през първото тримесечие се наблюдава влошаване на външната позиция на страната с 1 млрд. лв., които са изтекли към чужди икономики.

• През първото тримесечие на 2022 г. крайното потребление нараства с 5.2%, като намалява ръстовете си спрямо предходните тримесечия. Ускоряващата се инфлация се очаква да намали рязко покупателната способност през следващите тримесечия и потреблението да спадне, а от там и икономическия растеж. През първото тримесечие колективното потребление (крайните разходи на правителството за колективно потребление, които задоволяват потребностите на обществото като цяло), намаляват рязко с 2.3% в реално изражение, спрямо същото тримесечие на предходната година. Това е доказателство, че правителството е спряло изпълнението на всички текущи проекти и не разходва средства, които задоволяват потребностите на обществото.

• Доверието на потребителите се сви драстично и даде сигналите си за влошаващата се ситуация.

• Standard & Poor`s очаква растеж от едва 1.6%.

Виж коментарите (0)

Още по темата (767):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
28.07.2022 Тома Биков: Правителството беше свалено от ареста на Борисов
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).