Ловците с реална заплаха да останат без оръжия заради административни нарушения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:31 / 05.03.2019
4534
Ловци искат законови промени заради отнемане на оръжия при административни нарушения. При наличие на три нарушения, включително и спрямо закона за движение по пътищата, разрешителното се отнема. МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжие.

Разпоредбите засягат близо четвърт милион българи. По данни на прокуратурата, в края на миналата година, оръжията, собственост на физически лица с цел самоотбрана, са над 124 хиляди. По данни на съюза на ловците и риболовците, оръжие имат над 115 хиляди техни членове. Всички те са заплашени оръжието да им бъде конфискувано, ако, например, преминат на червен светофар.

"При заверка на оръжието, което е по закон, ми събраха пушките със заповед на началника на районното управление заради три нарушения на пътя - разговор по GSM, не спиране на СТОП и неправилно паркиране", казва ловецът Николай Милков. След няколко съдебни дела обаче той е успял да си върне разрешителното и оръжията.

От МВР се позовават на текст от Закона за оръжията, според който разрешение за съхранение и употреба на огнестрелни оръжия не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти обществения ред. От ловния бранш виждат в това проблем.

"Реално в българското законодателство липсва легална дефиниция що е това нарушение на обществения ред, което дава възможност на органите на МВР да тълкуват разширително", заяви за Нова тв инженер Васил Василев – председател на "Национално ловно-рибарско сдружение". Според него това създава "правни абсурди". По думите му водещ принцип в правото било, че за едно нарушение не може да има две самостоятелни наказания.

Мнението на адвоката Христо Русинов е, че това просто е общественият ред и законите са такива. "В случая със специалния закон, Законът за оръжията, боеприпасите и прочие не става дума за наказание. Там става дума за условия, на които отговаря или не отговаря кандидатът", коментира той.

За да не попаднат и други в ситуация, подобна на тази на Николай Миков, от Съюза на ловците и риболовците ще внесат предложения за промени в Закона за оръжията, които да конкретизират нарушенията, заради които могат да се отнемат разрешителни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).