Лекари алармират за последниците от прекомерната употреба на антибиотици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:22 / 13.09.2022
777
България винаги е била на едно от средните нива в Европа по употреба на антибиотици. Още по-засилено пиене на лекарства, се забелязва след появата на COVID-19. Това обясни д-р Станислав Чурчев, който е специалист по гастроентерология пред NOVA.

Д-р Чурчев напомня, че антибиотиците нямат директно действие върху вируса на COVID- 19, а се използват за предотвратяването на вторична бактериална инфекция или пневмония. Профилактичната употреба крие рискове.

"Най-честите странични действия, свързани с прием на антибиотици, това е така наречената антибиотик- асоциирана диария", която се причинява от дисбактериоза, нарушаване на съотношението на микроорганизмите в червата", коментира д-р Станислав Чурчев.

За да се възстанови чревната флора, са нужни месеци. Може да се стигне и до по-сериозни усложнения, добавя гастроентерологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...
Проф. Костадин Ангелов изригна: Абе, ти си държавата, бе!
Родопите – планината призната с най-лечебния въздух
Трафикът по границите на страната
Няколко инцидента на магистрала "Тракия"
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).