Лекар обясни как да различим симптомите на "Омикрон" от обикновена настинка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:22 / 25.02.2022
20713
Подполковник доц. д-р Дончо Дончев е оториноларинголог, отоневролог, аудиолог.  Има богат опит в УНГ-заболяванията и е ръководител на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по уши-нос-гърло на Военномедицинска академия - София. 

Преминал е през редица квалификационни курсове по аудиология в Прага, Виена, Будапеща, Загреб. Като военен лекар, д-р Дончев има натрупан опит от няколко задгранични мисии - в Грузия, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Македония. Работил е в Оперативната Щабквартира на НАТО в Неапол, Италия, в периода 2007 – 2010 г.

От какви заболявания страдат ушите през зимните месеци? Как да облекчим болката при малките деца, ако наблизо няма лекар? Можем ли да сбъркаме клиничните прояви на Омикрон с тези на обикновена настинка? На тези въпроси отговаря оториноларингологът, отоневролог и  аудиолог - доц. д-р Дончо Дончев. 

- Ушите ми заглъхват. Това симптом за някакво заболяване ли е, доц. Дончев, или си е нещо нормално в студените зимни месеци?

- Нормалното състояние е човек да няма оплаквания. Разбира се, животът на съвременния човек е такъв, че той е изложен на най-различни маркери – не само сезонни, но и професионални, битови и прочее. И затова почти няма хора, които в даден момент да не се оплакват от нещо. 

По отношение на слуха, оплакването "заглъхват ми ушите“ не е най-типичното, което може да се случи през зимата. Поначало през студения, влажен и ветровит сезон, какъвто е зимата, по-типични са оплакванията от страна на носа и гърлото, по-малко от ушите.

Макар, че има едно типично зимно заболяване, което обаче през последните две години почти не го виждаме – и това е хеморагичният или грипозен отит. От второто име става ясно, че това е възпаление на средното ухо, което се явява при грипна епидемия. Обикновено, грипозният отит е предвестникът, а след това обозначава и края на грипната епидемия. Това беше миналата година, а тази досега почти няма грип, макар, че все още има време да дойде отнякъде. 

- Как протича грипозният отит?

- Това е заболяване, което протича с много силни болки и със значително намаление на слуха, изтичане на кръв или кръвен секрет от болното ухо, който за разлика от острия отит, при който, когато протече едно ухо, болката стихва, в случая не е така. По-лошото е, че хеморагичният отит протича и с трайно засягане на слуха поради увреждане на слуховия нерв. Като казвам трайно увреждане, това е при положение, че не се вземат своевременни мерки. 

Ако навреме се започне правилното лечение, тогава слухът може да се съхрани и да не останат трайни последствия. Защо казвам, че тази година няма откъде да дойде грип, а може и да бъда опроверган, защото, като изключим мексиканския грип, грипната вълна винаги тръгва от Югоизточна Азия, минава след това през Средния Изток и стига до Европа. В момента има такива строги мерки в Югоизточна Азия, че няма как да тръгне и грипната вълна, която има същия начин на разпространение като всички останали респираторни инфекции. Затова мерките против респираторните инфекции спират появата и на тази вълна. 

- Да, грип засега няма, но и една простуда може да рефлектира в ушите…

- Това, което през зимата е по-типично за промяна на слуха, е свързано със заболявания на носа. 

Когато носът е остро запушен, което се случва при банални риновирусни инфекции, при простуди, а може да е свързано и с изострен хроничен синузит (което всъщност, е най-честото през зимата), тогава може да се стигне до набъбване на носната лигавица, обилни секрети, които се събират в носоглътката, и оттам тръбите, които изравняват налягането в носоглътката, биват запушени в гълтачните си отверстия. 

Това е причината да се стигне до заболяване, което се нарича катар на евстахиевите тръби – т.е. тяхното запушване, а именно те изравняват налагането. Основен симптом е чувството за пълнота и заглъхване на ушите едностранно или двустранно.

Възможно е наличието на болка и дискомфорт, съпроводени с намален слух и усещане за шум в ушите. Инфекция на средното ухо или среден отит пък възниква, когато вируси или бактерии причинят възпаление в областта зад тъпанчето на ухото. Състоянието най-често се среща при децата.  В по-леките си форми той е т.нар. катарален отит, а в по-тежките се стига до остър отит.

Катаралният отит, както и катарът на евстахиевата тръба, може да са с водещо оплакване заглъхване на ушите и намаление на слуха, докато при острия отит колкото и голямо да е заглъхването, водещото оплакване е силната болка. Обикновено, тези оплаквания започват нощно време, и като се има предвид, че те са по-често при малките деца, можете да си представите какъв стрес е и за детето, и за цялото семейство. 

За децата най-опасни са две неща през зимата – едното е пристъп на задушаваща кашлица, която се предизвиква от оток на богатата лимфна тъкан под гласните гънки – т.нар. субхордален ларингит (псевдокруп). Едно наистина драматично състояние с лаеща кашлица, от която детето се събужда нощем и не може да диша. Много родители са го изпитали. И другото е силната болка в ухото. 

И тук драмата е не само заради болката, че детето страда, а опасността да не се стигне до трайни последствия от недобро или недостатъчно продължително, и с точните дози лекувано, остро възпаление на ухото, което да доведе до трайна перфорация – т.е. до хроничен отит, или да се засегне слуховият нерв и да се стигне до трайно намаление на слуха. 

- Ако няма лекар наблизо или работеща аптека, в бабините рецепти ли е спасението?

- Този въпрос донякъде е риторичен. Мисля, че отдавна минаха времената, когато се прилагаше широко самолечение в домашна среда. Исторически наистина има доста народни лекове за болки и заглъхване в ушите, включително и капки със затоплено до температурата на тялото олио. Затопленото олио във всички случаи успокоява болката, разбира се, най-важното условие е да не тече ухото.

Ако то тече, не трябва нищо да се капе, без да го е видял лекар. Така че, ако например оплакването започне в събота или неделя вечер, или в населено място, където няма спешна медицинска помощ, а за съжаление, често и денонощна аптека, това донякъде ще помогне на нещастния малък пациент да преодолее болката.

Но поради това, че отделни вирусни инфекции - като грипните, а и някои с инфекциозни причинители (шарка например), могат да започнат с прояви от горните дихателни пътища и оттам да се стигне до остро, гнойно заболяване на ухото, е необходимо непременно да се види от лекар.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).