Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:38 / 28.04.2024
2652
Малко дистанция да се спазва от новородените - това непрекъснато целуване, струпване на толкова много хора около бебето, което е характерно у нас, трябва в първите 1-2 месеца да се избягва. Това апелира д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн.

И дори го формулира като молба към семействата заради растящите непрекъснато случаи на коклюш, от които вече починаха две бебета, други са в болница.

Но и не става дума само за коклюша, който в момента е проблем за цяла Европа, а и за други вируси, посочи медикът и настоятелно призова в първите месеци след раждането да се внимава с вниманието от роднини и познати.

Близо 500-те регистрирани случаи в България са само върхът на епидемичната пирамида, "айсбергът под водата" вероятно е доста повече, коментира д-р Илиев.

В Европа коклюшът също осезателно се покачва, в Германия например случаите за първите 4 месеца на годината са колкото за цялата минала (към 900), Хърватска е с най-много на глава от населението. 

Основна причина е спад на ваксинационнното покритие. Антиваксърската вълна около ковид пандемията определено има участие в този резултат. Втората основна причина - имунитетът отслабва с времето. Затова и се налага реваксинация на 10 години на възрастните.

Задължителното ваксиниране обаче не е начинът, тогава има съпротива, по-добре е хората да бъдат убедени, смята д-р Илиев.

Ваксинираните, ако се разболеят, боледуват знаително по-леко, напомни той. Най-уязвими са пеленачетата, там кашлицата като белег на болестта липсва, при бебетата има задушаване, описа той.

Затова е мвого важно да получат имунна защита от майката, това е причината да се препоръчва ваксинация през втората половина на бременността, обясни експретът. Има няколко огромни проучвания  на тези ваксини, защото се ползват от десетилетия, и те доказват, че рискът е само лека температура, т.е. майката и плодът са защитени.

Това, че държавата поема ваксинирането, е много важно, защото все пак има хора, за които цената е проблем. Най-сигурният начин е да става по време на бремеността, похвали д-р Илиев взетите у нас мерки. Не е лошо и изтеглянето на ваксинацията по-рано. Изолация и терапия с антибиотици също е адекватно лечение.

Виж коментарите (3)

Още по темата (65):
01.06.2024 Лекар от Пловдив: Ние сме с най-добрия обхват в Европа
28.05.2024 Има ли опасност от нова вълна на коклюш през лятото?
25.05.2024 Може ли преболедувал коклюш да се зарази отново?
23.05.2024 Нови случаи на коклюш в Пловдив
21.05.2024 РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
16.05.2024 Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Шеф на една от големите банки: Ако имате пари в лева в банките, щ...
Борисов: Поговорката "Готви се за война, ако искаш да живееш в ми...
Прокуратурата обвини Кирил Терзиев за закана за убийство над Свет...
МО: България няма да изпраща военнослужещи в Украйна
Борисов: В името на България сме длъжни да съставим правителство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).