Купувач се чуди: Такива като нас, които взимат по 1000 лева заплата, каква кола може да си позволят?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
09:54 / 26.04.2023
50851
Тревожни данни за автопарка в страната. Повече от 70% от колите у нас са над 15-годишни, а тези под 5 години са едва 4-6 на сто. Това показва статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили. От бранша предлагат въвеждането на субсидии при покупка на електрически автомобил и данъчни облекчения при новите коли, предава NOVA.

От месец насам Антон Асенов търси да си купи кола втора ръка, но не намирал такава, която да си заслужава парите.

"Гледаме според джоба, ама не стигат. Като си представиш, че за кола над 20 години ти искат по 5-6 хиляди лева - трудна работа", признава той.

Казва, че новите коли изобщо не ги гледа.

"За такива като нас, които взимат по 1000 лева заплата, каква кола може да си позволят. То не е във въпроса да изтеглиш заем и да купиш скъпа кола. То се иска поддръжка, застраховки, данъци", допълвва той.

От Асоциацията на производителите на автомобили настояват държавата да изработи стратегия за обновяване на автомобилния парк у нас.

"За голямо мое съжаление мога да потвърдя, че България е автоморгата на Европа, тъй като колкото по-стар е един автомобил, толкова по-малко данъци се плащат за него. Това съответно мотивира до голяма степен хората да търсят такива употребявани автомобили", коментира Вихрен Горанчев, член на УС на Асоциация на производителите на автомобили.

За повече безопасност на пътя и по-малко замърсяване на въздуха производителите на автомобили настояват държавата да започне да субсидира закупуването на нови електрически автомобили. За това водят и разговори с партиите в парламента и дават за пример съседна Румъния, където субсидията за покупка на нов електрически автомобил е около 10 000 евро. Дали и у нас ще има такава помощ - зависи от политическата воля.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).