Къде да открием най-изгодната халва за Сирни заговезни?

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:24 / 25.02.2023
3061
Както може би знаете тази неделя е малко по-специална от останалите. Отбелязваме един от най-важните празници в пролетно - зимния Народен календар - Сирни заговезни.

Датата му е непостоянна, като се изменя спрямо Великден, но винаги е точно 7 седмици преди него и отбеляза началото на Великия пост.

Съществуват множество вариации на името на празника: от Деня на прошката през производното Прочка до Сирница или Ората. Както и да го наричаме обаче, това е празникът, който и до днес е успял да съхрани вековните ни обреди, датиращи още от езически времена.

Освен обичаят "прошка", в който по-младите обикалят по-възрастните членове на семейството, изричайки традиционните реплики, има и още един силно застъпен обичай, обичаят "Ха̀мкане".

На червен конец се завързва парче варено яйце или най-често - бяла халва. Конецът се завърта в кръг от най-възрастният мъж в семейството, а останалите членове се опитват да хванат халвата с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Съществуват различни вариации на обичая, но едно е сигурно: Халвата е неизменна част от празничната трапезата в този ден. Затова и ние от "Фокус" решихме да ви помогнем в търсенето на най-изгодният ѝ вариант.

За целта сравнихме цените на продукта в няколко търговски обекта в столицата. От големите вериги супермаркети, през по-малките квартални магазини и разбира се, пазарчетата.

В повечето големи търговски вериги, най-често срещахме два вида халва - класическата (слънчогледова) и бяла.

Цената на килограм за слънчогледовата варираше от  8,00 лв. до 11,00 лв. Бялата често не е в чист вариант, а например с шам фъстък, затова и цената ѝ на килограм е по-висока, в диапазона 27,00 до 30,00 лева.

В малките магазини изборът е по-оскъден, като често отсъства бялата халва. Слънчогледова е около 3,00 лв. за 250 гр.

Пазарите са с най-голямо видово разнообразие, като освен традиционните два вида срещнахме и слънчогледова с какао, Шербет халва, карамелена, класическа нуга, както и нуга с ядки, а дори и халва без захар.

Цените на бялата мека халва са около 7,00 лв. на килограм, а на твърдата бяла- 12,00 лв., подготвени специално за утрешния ден.

Сравнявайки цената за 250 гр. за класическата слънчогледова халва между трите вида търговски обекти, най-евтин избор е тази от пазарите със своите 2,40 лв. за съответния грамаж от продаваните на килограм бройки. Най-скъпо излиза закупуването ѝ от малките магазини – 3,00 лв. за 250 грама.

Какъвто и вариант да изберете от трите, не забравяйте, че най-важното е да съхраним традициите си. Поискайте прошка от близките си и весел празник!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).