ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Конференция за електронното правосъдие събра в ЕП представители на европейски и национални институции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:32 / 28.06.2022Коментари (0)1033
Представители на Европейската комисия и Европейския парламент, магистрати, експерти от институциите в съдебната система и от академичните среди взеха участие в конференция на тема: "Цифровата трансформация в правосъдието – европейски решения за утрешния ден". Събитието се проведе в ЕП по инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Емил Радев, който е докладчик на правната комисия по регламента за цифровизацията на трансграничното съдебно сътрудничество в ЕС и достъпа до правосъдие по граждански, търговски и наказателни правни въпроси.

При откриването на форума той представи предприетите на европейско ниво стъпки за подобряване на достъпа до правосъдие чрез разработването и интегрирането на комуникационни и информационни технологии в дейността на съдебните системи. "Приехме регламента за сътрудничество между съдилищата на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела, регламента за връчване на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела, както и регламента относно компютъризираната система за комуникация в трансгранични граждански и наказателни производства (т. нар. система e-CODEX). Сега на дневен ред е и регламентът за цифровизацията на съдебното сътрудничество и на достъпа до правосъдие по трансгранични граждански, търговски и наказателни правни въпроси", посочи Емил Радев, а в коментар пред медиите по-късно уточни, че очаква правният акт да бъде приет през есента. По думите му възможностите за модернизация на съдебните процедури и практики непрекъснато се разширяват, включително чрез прилагането на технологии с изкуствен интелект и блокчейн, но това отваря много въпроси от правно и етично естество, на които европейското законодателство трябва да предложи адекватен отговор.

Българският евродепутат акцентира, че цифровата трансформация обхваща всички държави-членки, но тя не протича с еднаква скорост навсякъде, затова процесът трябва да бъде подкрепен и институционално, и финансово. "Така на практика ще осигурим подкрепа и за утвърждаването на обща европейска съдебна култура, базирана на върховенството на закона, основните права и взаимното доверие", мотивира се Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП. Като подчерта, че има граници, които не бива да се прекрачват, той изрази категоричната си позиция, че използването на инструменти с изкуствен интелект не трябва да засяга правомощията на съдиите при вземането на решения и независимостта на съдебната система.

Във видеообращение към участниците вицепрезидентът Илияна Йотова, която като евродепутат бе дългогодишен член и зам.-председател на комисията LIBE, поздрави Емил Радев за организирания форум. Тя отбеляза, че трябва да има дискусия по всички важни аспекти от тази "замислена и отдавна необходима гигантска реформа, която не само ще улесни правосъдните системи на държавите-членки, но ще направи правосъдието в интерес на европейските граждани още по-ефективно и справедливо".

С видео послание в конференцията се включи и комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той очерта инициативите на ЕК и увери, че ще има достатъчно финансиране и възможности за обучение, така че да се преодолеят различните темпове на дигитализация в съдебните системи на държавите-членки. Еврокомисарят прогнозира, че предприетите стъпки ще допринесат за по-добър достъп до правосъдие и намаляване на продължителността и разходите при съдебните производства. Дидие Рейндерс благодари на Емил Радев за организирания форум и за ангажираността му към насърчаването на дигитализацията в правосъдието.

В първия панел на конференцията, модерирана от доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител на Катедра "Правни науки" в Икономически университет – Варна, бяха дискутирани решенията за по-ефективна дигитализация. Госта Петри от Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" в ЕК постави акцент върху защитата на данните и необходимостта ясно да се разграничат системите, работещи с класифицирана информация от тези, които са достъпни за всички.

Яна Хофманова, ръководител на отдела за гражданско право на ЕС в Международния департамент по граждански дела към Министерството на правосъдието на Чешката република, набеляза приоритетите на страната си, която от 1 юли поема председателството на ЕС. По повод преговорите, водени в рамките на френското председателство, тя отчете, че Съветът е постигнал съгласие относно задължително използване от властите на цифровите инструменти за комуникация, но гражданите няма да бъдат лишени от възможността за комуникация и на хартиен носител.

Участие във форума взе и проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на ИУ – Варна, който постави акцент върху ролята на образованието в системния подход към процеса на дигитализация. В рамките на събитието той удостои д-р Емил Радев с плакет на университета за принос в развитието на правните науки.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов, който също участва като лектор в конференцията, определи въвеждането на e-CODEX като огромен напредък и възможност да се улесни практическата работа на прокурорите в цяла Европа. Прокуратурата на Република България ще бъде една от контактните точки на системата, а според заявените от Министерството на правосъдието приоритети страната ни си е поставила за цел до 2026 г. да постигне цялостна цифровизация на съдебните производства, уточни Николов. По думите му понастоящем Европейската заповед за арест е най-широко използваният инструмент за взаимно сътрудничество по наказателни дела.

Във втория панел цифровите инструменти при сътрудничеството между държавите-членки бяха дискутирани и с представител на Съвета на нотариусите на ЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: