Комитетът срещу изтезанията: Хората в социални домове в България са изоставени от държавата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:10 / 04.11.2021
1250
Комитетът за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа упрекна властите в България, че не полагат необходимите усилия за хората с психични заболявания. Това се посочва в изявление, предава кореспондентът на БНР в Брюксел.

От 1995 г. представители на Комитета са посетили България 14 пъти. В продължение на повече 25 години оттам многократно са изразявали дълбоката си загриженост от нередности в отношението, условията и правната защита на хората с психични разстройства и на настанените в социални заведения.

При всяко посещение са били установявани случаи на физическо насилие, липса на достойна среда, недостиг на служители, незаконно и неофициално обездвижване на хората, настанени в социални домове.

През годините делегациите са отчели множество оплаквания от подслонените в такива домове, в т.ч. и за бой с тояги.

Заключенията на Комитета са, че българските власти не са предприели необходимите мерки въпреки няколкократните подробни препоръки по този въпрос.

В изявлението се казва още, че недостигът на служители в тези домове е траен и плачевен, както и че настанените там всъщност са изоставени от държавата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).