Командир на ИДИЛ арестуван в София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:35 / 13.10.2017
7174
Командир на силите на ИДИЛ в Сирия е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата. Сириецът, който има и българско гражданство, е задържан при акция на 29 септември, заедно с още един мъж и една жена. Тримата са обвинени в участие в организирана престъпна група.

Нейният ръководител се установил у нас и през 2008 г. е получил български паспорт. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на ИДИЛ в Сирия. Участвал активно в бойните действия като "фигура с ръководни функции", информират от държавното обвинение.

При извършени след задържането му претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на терористичната групировка, удостоверяващ принадлежността на арестувания към ИДИЛ. Документът му давал и право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

През пролетта на 2016 г. сириецът се завърнал в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на ИДИЛ, той организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата изкупувала от производители в страната и го доставяла в столицата.

В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение "Вагон - ресторант") участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали.

Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. В страните от Западна Европа тютюнът бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

Търговията с тютюн е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече - на основната фигура в нея - българския гражданин от сирийски произход. Срещу него вече са повдигнати обвинения за тероризъм.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (2)

Още по темата (104):
07.01.2023 В Истанбул са задържали членове на "Ислямска държава", подготвяли терористична атака в новогодишната нощ
12.10.2017 Убиха "Бялата вдовица" на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
12.01.2017 НАТО: "Ислямска държава“ е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).