Кольо Колев: Управляващите са в остро противоречие с желанията на обществото

Автор: ИА Фокус
Коментари (4)
17:07 / 31.07.2023
1826
Според социологията ние навлизаме в нова политическа криза. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Кольо Колев, собственик и директор на социологическа агенция.

"Ако предишната политическа криза, която беше основана на това, че партиите не могат да намерят елементарен консенсус помежду си да съставят правителство, то сега те намериха този консенсус, съставиха правителство, но този консенсус влиза пък в остро противоречие с желанията на обществото. Както по отношение да кажем на Украйна, така и по отношение например на референдума за еврото, по отношение на приемането на самото евро. Ако щете дори и други неща, като атаките срещу президента, който е най-популярната фигура от всички политици", добави Колев.

Според него, се получава остър дисонанс между това, което хората искат и смятат, че е правилно, и това, което политически управляващият елит им предлага. Огромната маса от хората казват, че трябва референдум за еврото, политическият елит казва "Вие сте глупаци! Гледайте си работата, не ги разбирате тия работи, няма да има референдум“. Хората казват "Не щем евро“, другите казват "Еее, сега така го направихме тоя бюджет, че всичко ще цъфне и ще върже и сме готови за еврото“.

По отношение също оръжието за Украйна и всички тези неща – хората казват "Чакайте, трябва да седим максимално дистанционно от всичко това, не да подкрепяме Украйна, не да подкрепяме Русия, а да бъдем максимално дистанцирани в този конфликт“. Вместо това, управляващият елит казва: "Ето тук трябва да се наредим от правилната страна на историята и колкото се може, даже и това, което не можем, да го дадем в името на войната“.

"Всичко това нещо създава огромно напрежение между управляващото политическо мнозинство и масовите настроения в обществото. Разбира се, всичко това – на фона на нарастващите притеснения за това къде върви светът и къде върви Европа. Определено само за три месеца процентът на хората, които се страхуват, че светът все повече и повече се приближава до нова световна война, се е увеличил с 16% и в момента това са половината от населението на страната. Виждаме рязък спад при доверието към коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Тяхното правителство се оценява изключително негативно, още повече, имайте предвид, че това е едно ново правителство", добави Кольо Колев.

По думите му, обикновено всяко ново правителство започва с много по-висок процент на доверие и надежда, въплътена в него. В случая само 20% от хората декларират такава надежда, а голямата част, 40 и няколко процента, казват "Абе, не, не е това нещо правителство, да си ходи“. Имаме драстичен спад при "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, които вече се намират само на 2,5% пред дишащите им във врата "Възраждане“, които ясно печелят от своята опозиционност. Виждаме очевидна реанимация на "Има такъв народ“, също вероятно на базата на острата им опозиционност. Така че картината е различна и тя не показва нещо трайно, а обратното.

Виж коментарите (4)

Още по темата (942):
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Карлос Контрера: Лена недоволства от състава на служебния кабинет
07.04.2024 Браншови организации настояват Зарица Динкова да остане министър на туризма
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха
05.04.2024 Живко Коцев оттегля оставката си! Била подадена под натиск
04.04.2024 Главният секретар на МВР проговори защо е подал оставка
Още новини от Национални новини:
Борисов: Не ми поставяйте условия
Оперират простреляното от сина на Божанков дете
Той е само на 18, но вече е една от големите надежди на България!...
Детето на Явор Божанков е произвело изстрела с боен пистолет
Трагедия в Търновско: Дете на кандидат-депутат простреля свой връ...
Бъдете внимателни! Замесиха голяма наша банка в измама


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).