Коледни добавки според пенсиите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
08:52 / 01.10.2011
2186
Диференцирани коледни добавки от 20 до 50 лв. да получат всички пенсионери, които вземат до 400 лв. на месец. За това настояват от КНСБ и внасят предложението в Националния тристранен съвет за обсъждане с работодателите.

Хората с най-ниските доходи няма да изкарат зимата заради по-високите цени на тока и парното, коментира шефът на синдиката Пламен Димитров. Според него това ще засегне близо 1,9 млн. пенсионери и ще струва към 60 млн. лв. допълнително. Бюджетът може да си го позволи, твърди синдикалистът.

Социалният министър Тотю Младенов обаче обясни, че е твърде рано да се каже дали ще има коледни добавки. Докато не видя числото в годишния отчет, не мога да коментирам никакви добавки, твърди той.

Според КНСБ обаче близо 331 500 човека, които получават най-ниската пенсия от 136 лв., трябва да получат по 50 лв. Малко под милион, които взимат до 250 лв., да се разпишат срещу 30 лв., а 608 243 човека, които получават от 250 до 400 лв., да бъдат подпомогнати с по 20 лв.

От КНКБ настояват още в бюджет 2012 отново максималният осигурителен доход да стане 10 минимални заплати, т. е. да е 2700 лв. Веднъж предложението вече беше отхвърлено в парламентарната социална комисия, понеже държавата като осигурител ще се охарчи доста.

Другото предложение на синдикатите е да се възстанови размерът на осигурителната вноска и от сегашните 17,8% да стане отново 18%.Всеки работник да може да внася допълнителнонад задължителния размер за риск от безработица както това става с парите за пенсия, предлагат още от КНСБ. По този начин хората ще могат да получават над сегашните 60% от предишния си доход, ако останат на улицата. В момента за този вид риск внасяме по 1%.

Според Асия Гонева, секретар на синдиката и негов представител в Надзорния съвет на НОИ, в момента има два случая, в които хората са особено ощетени при безработица - когато работят сезонно или когато го правят кратко. Сега те са затруднени да докажат доходи за 9 от последните 15 месеца, както изисква Кодексът за социално осигуряване. Заради това те предлагат да се увеличи срокът върху който да се изчислява размерът на обезщетението - ако той стане 30 месеца, да се гледат доходите за последните 12 от тях, а ако се приемат 24 месеца, да се доказват заплатите от последните 10 месеца. Рискът от безработица трябва да се защити по-добре заради все по-големия брой хора, които работят на гъвкав режим.

Синдикатите предлагат да паднат и сегашните ограничения, които позволяват да получаваме обезщетение за безработица само веднъж на 4 години. Ако и втори път останем на улицата, по сегашните закони можем да взимаме по-малък процент обезщетение и само 4 месеца.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).