Кой и защо източи част от водите на езерото в Шабла?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:52 / 21.03.2019
2203
Кой и защо източи езерото в Шабла и разкопа дюни в защитена зона? В края на февруари Община Шабла прокопава 15-метров канал, който изпуска водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения. Природозащитници предупреждават, че екосистемата в района е в опасност, защото нивото на водата е спаднало с метър.

"Проблемът не от сега. Такова източване на езерото се случва постоянно. Водоемът няма нужда от такова изпускане. Това се прави с цел отводняване на някакви помещения. Голяма част от влажната зона е пресушена. Поради източването има увреждане на дюни. Опожарена е тръстиката, където птиците правят гнезда", каза в ефира на "Здравей, България" по Нова тв Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците.

"Това са зараждащи се дюни. Каналът е разкопан в размери около метър. В следствие на морските вълни той се е разширил. Ще бъдат предприети действия от страна на общината и каналът ще бъде затворен", заяви директорът на РИОСВ-Варна Христина Генова. Според нея опасност за екосистемата няма.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).