Кога трябва се мери кръвното?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:37 / 11.05.2023
3900
Голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не подозират за този проблем. Това се обяснява не само с безсимптомното протичане на заболяването, но и с липсата на достатъчна информираност. Тревожни са данните, че въпреки нарастването на честотата на артериалното налягане с възрастта, то средната възраст на заболелите драстично спада, т.е. все по-често и все по-млади хора имат високо кръвно налягане.

"Пациентите трябва са много добре ориентирани при измерване на артериалното налягане. Кои стойности са важни за тях и как да ги разбират. Прието е, като стандарт, артериално налягане над 140 mm Hg за горна граница и 90 mm Hg за долна граница да се смята за артериална хипертония", казва по БНР д-р Генчо Арабаджиев, кардиолог, ехокардиографист и сертифициран инвазивен кардиолог.

"В последните препоръки на Европейското кардиологично дружество стойностите между 130 mm Hg и 139 mm Hg за горна граница и между 85 mm Hg до 89 mm Hg се примат за висока норма", допълва кардиологът.

За кардиолозите е важно да се знае какви са стойностите на кръвното налягане след събуждане и във вечерните часове.

Известно е, че има нощна хипертония. Пациентът не може да измерва през нощта налягането си, тъй като самото събуждане променя стойностите. За това измерването на кръвното трябва да се прави сутрин преди изпиване на лекарствата и закуска. След хранене при една част от пациентите се наблюдават по-ниски стойности на артериално налягане, коментира д-р Арабаджиев.

 

Когато стойностите на артериалното налягане са нормални на фона на терапия, трябва ли да се приемат лекарства, или да се изчака?

"Терапията за артериална хипертония е до живот. Безспорно има фактори, които влияят върху артериалното налягане, които ние можем да променяме", казва още кардиологът.

Важно е да се контролира приемът на сол, както и нивата на телесно тегло. А 30 минути на ден физическа активност води до подобряване на нивата на кръвното налягане. 

Нелекуваната артериална хипертония води до сериозни заболявания като инфаркт, сърдечни болести, бъбречна недостатъчност и проблеми със зрението.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).