Кардиолог: Преработените форми на червено месо натрупват плаки в артериите. С течение на времето се ограничава притокът на кръв към сърцето
През последните години червеното месо е в центъра на множество здравни дебати - особено по отношение на потенциалната му роля за увеличаване на риска от сърдечни заболявания. Връзката между консумацията на червено месо и сърдечно-съдовото здраве е сложна, повлияна от вида на месото, методите на приготвяне, размера на порциите и индивидуалните фактори на начина на живот. Все повече научни доказателства обаче показват, че редовната консумация на големи количества червено месо - особено преработени сортове - може наистина да повиши риска от сърдечни удари. Кардиологът д-р Абхиджит Кадтаре сподели пред News18 всичко, което трябва да знаете:
Какво казва изследването?
Няколко широкомащабни наблюдателни проучвания подчертаха връзката между високата консумация на червено месо и повишения риск от сърдечни заболявания. Според Американската кардиологична асоциация (AHA), червеното месо, особено преработените форми като колбаси, бекон и салам, е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, което може да допринесе за натрупването на плаки в артериите - състояние, известно като атеросклероза. С течение на времето това натрупване може да ограничи притока на кръв към сърцето и да доведе до инфаркт.
Освен това проучванията показват, че хората, които консумират големи количества червено и преработено месо, са склонни да имат по-високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL), обикновено наричани "лош холестерол". Повишените нива на LDL са добре известен рисков фактор за коронарна артериална болест.
Ролята на желязото и триметиламин N-оксид
Червеното месо също е богато на хем желязо, форма на желязо, която се усвоява по-лесно от тялото. Докато желязото е от съществено значение за здравето, прекомерният прием на хем желязо е свързан с повишен оксидативен стрес и възпаление, като и двете могат да допринесат за сърдечни заболявания.
Освен това консумацията на червено месо се свързва с производството на триметиламин N-оксид (TMAO), съединение, образувано в червата при храносмилането на определени животински протеини. По-високите нива на TMAO са свързани с по-голям риск от сърдечно-съдови събития, включително инфаркти.
Преработено срещу непреработено червено месо
Важно е да се прави разлика между преработени и непреработени червени меса. Преработените меса обикновено се консервират чрез опушване, сушене или добавяне на химически консерванти. Тези методи често въвеждат високи нива на натрий и нитрати, като и двата са свързани с повишено кръвно налягане и съдово увреждане.
Непреработените червени меса като прясно говеждо, агнешко или свинско могат да представляват сравнително по-малък риск, когато се консумират умерено и се приготвят по здравословни начини, като печене на скара или печене вместо пържене.
Умереността и балансът са ключови
Въпреки че пълното премахване на червеното месо не е необходимо за всички, повечето експерти са съгласни, че умереността е от решаващо значение. AHA препоръчва ограничаване на червеното месо и избор на по-здравословни източници на протеини като риба, бобови растения, ядки и постно птиче месо. Включването на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и растителни протеини във вашата диета може значително да намали риска от сърдечни заболявания.
Яденето на червено месо в големи количества - особено преработени сортове - може да увеличи риска от инфаркт. Ключът не е непременно да го изключите напълно, а да направите информиран избор: изберете постни разфасовки, намалете размера на порциите и балансирайте диетата си с полезни за сърцето храни. Сърцето ви ще ви благодари за това.