Кардиолог: Хората със сърдечни проблеми да карат ски само у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:45 / 17.12.2022
2235
Хората със сърдечни проблеми да карат ски само в България и да използват единствено инфрачервена сауна. Това каза в ефира на bTV проф. Сотир Марчев.

"Ние, кардиолозите, не лекуваме нашите болни със залежаване. Искаме да обездвижваме хората с инфаркт и то само първите два дни. Обездвижваме и хората с остър миокардит. На всички останали обаче ние им препоръчваме движение. В този смисъл ските са нещо добро, което подобрява не само общото здраве на хората като цяло, но и на тези със сърдечносъдови проблеми“, обясни той.

В пандемията много пациенти питали проф. Марчев, какво да пият за да си подобрят имунитета. Той им казвал, че "добрият имунитет не се продава в аптеката – той се получава чрез добрия начин на живот“. Съветвал ги също така да се качват в планината, да се движат и да бъдат възможно най-активни.

"Това, което препоръчваме на сърдечно болните, е да се качват в планината до 2000-2500 метра надморска височина. Това практически са всички български ски курорти. В чуждите ски курорти, които са разположени на височина над 2500 метра, въздухът се разрежда и това създава проблеми при хората със сърдечни проблеми, хипертониците, пациентите с исхемична болест на сърцето и ритъмни нарушения“, каза още проф. Марчев.

От думите му стана ясно също така, че във високите планини хората със здравословни проблеми могат да получат внезапна сърдечна смърт. Причината за това е ниското налягане на кислорода. Децата, качени екстремно на някой висок връх, често правят белодробен оток, който изглежда като пневмония.

"Вятърът, който бие в лицето, обикновено води до спазъм на коронарните съдове в сърцето. Това е рефлекс“, отбеляза още специалистът. Той препоръча на хората със сърдечносъдови проблеми винаги да носят маска или прозрачен шлем, за да избегнат биещият в лицето вятър през зимата.

Много хора съчетават карането на ски с отдъхването в СПА център. Ползите от използването на класическа финландска сауна са много – от подобряване на настроението до подобряване на имунитета. Що се отнася до пациенти със сърдечни проблеми обаче, те трябва да използват инфрачервена сауна. Температурата в нея е около 55 градуса. Тази топлината разширява съдовете и подобрява сърдечната недостатъчност.

Проф. Марчев подчерта също така, че е препоръчително в сауната да се седи не повече от 10-15 мин. Сауната не е препоръчителна за хората с разширени вени, както и при тези с мигрена.

Виж коментарите (0)

Още по темата (494):
21.01.2024 АПИ с актуална информация за пътната обстановка
02.01.2024 Времето се разваля
13.12.2023 Почти пролетно време ни очаква в сряда
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
25.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
22.11.2023 Къде зимуват змиите? 
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).