Калин Стоянов: Няма да приемаме бежанци, за които не сме отговорни

Автор: Самуил Иванов
Коментари (1)
17:11 / 11.01.2024
1278
Ангажиментът между България и Австрия е да има едно засилено сътрудничество. Ние няма и не можем да приемаме бежанци, за които не сме отговорни. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на "Фокус“.

"България не е приела допълнителни условия по отношение на бежанци от Афганистан, Сирия, Мароко или откъдето и да било“, заяви министърът.

Българската държава ще трябва да приема лица, които са регистрирани като търсещи закрила, обясни той.

Той бе запитан какво е състоянието на българо-турската граница и какви нужди имат служителите на гранична полиция.

"Когато ние поехме ръководството на МВР, заварихме около 700 незаети щата в гранична полиция.

Направиха се няколко конкурса, излязоха няколко школи, пролетта предстои да излязат около 100 човека, които са обучени“, заяви министърът.

"Полицейската професия става доста апетитна, в частност граничар. Почти на 100% сме запълнили щата на гранична полиция“, уверява той.

По думите му за охрана на българо-турската граница са използвани множество служители на МВР от вътрешността на страната и от жандармерията.

Министър Стоянов обяви, че голяма част от жандармерията ще бъде изтеглена, за да може да бъде прехвърлена по малките населени места.

По думите му най-критични са месеците септември и октомври, когато мигрантският натиск е най-голям.

"От миналата година има отпуснати средства от Европейската комисия. Те ще бъдат приоритетно разходвани за техническо оборудване на границите. Освен тези средства, с новия бюджет има отпуснати 57 млн. лева държавни средства“, каза още той.

По думите му ведомството има достатъчно средства за инвестиции в техническия спектър.

Министерството е поело необходимите действия за осигуряването на високопроходима техника, която да оперира по границата с Република Турция.

"Имаме много голяма поръчка за около 360 високопроходими машини. 100 джипа и 200 пикапа, мисля, че беше цифрата. Събрани са офертите и предстои тяхното отваряне“, каза той.

Министърът изрази надежда, че до пролетта вече ще има доставени автомобила. Очакванията са това да се случва поетапно – по 60 автомобила през няколко месеца.

"По отношение на Frontex ние работим изключително добре. Надявам се, че ще можем да разчитаме на тях предимно за охрана на българо-турската граница“, каза още той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (380):
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).