Калфин: Всяка втора пенсия е инвалидна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:31 / 02.04.2015
2292
"Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин в "Здравей, България" по Нова тв. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите, поясни министърът. Според него лекарската комисия за ТЕЛК-овете трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво все пак могат да работят тези хора, за да бъдат пълноценни.

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни: "НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко". Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Във връзка с обвиненията, че много хора цял живот не работят и получават социални помощи, а после се пенсионират и взимат пенсия, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите.

Той бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. А за децата, които раждат деца - с новия закон за семейни помощи, бабата няма да получава детски за детето, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул,

Във връзка със случая със социалната работничка Ангелина Петрова, която беше бита от роми и уволнена, защото спряла помощите на богати ромски фамилии, Калфин коментира, че "има квартали, в които социален работник не може да стъпи".


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).