Какво трябва да знаем за националния ни флаг?

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
11:53 / 03.03.2023
6852
Знамето на всяка страна е символ на държавността. То изразява независимостта и суверенитета на страната. Знамето обаче символизира множество други неща и яркостта на цветовете, размерите, неговото разположение върху сградите, поставянето му в пространството имат много важно значение за страната ни. 

Цветовете на знамето

Българският флаг е съставен три цвята - бяло, зелено, червено. Те се поставят водоравно отгоре надолу. Цветните полета са еднакви на размери, а формата им е правоъгълна със съотношение широчина към дължина съответно 3:5. 

Интересен факт е, че стандартните цветове на българския национален флаг се съхраняват в Българския институт по метрология.

Разположението на флага в пространството


Националното знаме се издига постоянно на сградата на Народното събрание, Президентството, на министерствата и другите държавни учреждения, на регионалните структури на министерствата и областните администрации, на Конституционния съд, на органите на съдебната власт, на Българската народна банка, на Българската национална телевизия, на Българското национално радио, на общините, районите и кметствата, както и на държавните и общинските училища. 

Знамето е постоянно издигнато и на всички входни-изходни контролно-пропускателни и митнически пунктове, както и всички железопътни гари, аерогари и пристанища. 

Интересен факт е, че националното ни знаме се издига временно на сгради, в които се провеждат сесии на Народното събрание или заседания на общинските съвети, международни конференции или съвещания, общонационални или международни спортни и други състезания от национално значение - през времетраенето им.

Разположение на знамето на превозните средства

Според конституцията ни знамето трябва да се издига на всички плавателни съдове, морски и речни, които са вписани в българските регистри на българските пристанища. 

Националният флаг присъства и на автомобилите на всички дипломатически и консулски представители на страната. То се поставя според всички условия, установени от международните договори и обичаи.

Когато президентът, вицепрезидентът или председателят на Народното събрание се придвижват с МПС или плавателен съд, националният флаг се поставя в предната част вдясно на автомобилите и съответно на предната мачта на кораба. 

Позициониране на трибагреника спрямо другите знамена

Според конституцията при издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея. 

Ако бъдат издигани знамена на няколко държави, националният флаг на страната ни бива поставен в средата, ако броят на знамената е четен, или в началото и края на на реда, ако броят е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука. 

При официални посещения в Република България на държавен глава, министър-председател, ръководител на парламент или на правителствена или парламентарна делегация на чужда държава почетно място се дава на знамето на съответната чужда държава, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея. 

Позиция на знамето в различни ситуации при маршове и траур

При обявен от Министерския съвет траур националното знаме се спуска наполовина на носещото тяло. При преминаване в тържествен марш знамето се носи отпред с изправена дръжка, която се придържа отдолу с лявата ръка на височина под пояса, а по средата се придържа с дясната ръка, която е на височината на рамото

Виж коментарите (0)

Още по темата (60):
09.03.2023 Пловдивски таланти изнесоха патриотичен концерт с "Ку-Ку Бенд"
09.03.2023 Фотоманипулация: Жените на този кадър не са три
04.03.2023 Десетки жители на община "Родопи" се включиха в тържественото отбелязване на националния празник
04.03.2023 Вандали поругаха паметника на граф Игнатиев във Варна
04.03.2023 Кисегинов подарява автомобил, отправи предизвикателство към българите
04.03.2023 Статуята на Христос в Рио де Жанейро грейна в цветовете на българския флаг
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).