Какви са промените в Закона за етажната собственост?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:53 / 30.06.2023
6514
През следващата седмица парламентът ще разгледа на второ четене закона, който урежда отношенията между съседите в блоковете. Това е един от добрите примери, в които заедно със законотворците работят и хора от практиката.

През 2009 г, когато е написан първия вариант на Закона за управление на етажната собственост, не е имало нито професионални домоуправители, нито желание за въвеждане на някакъв ред от страна на живущите в блоковете. Десет години по-късно става ясно, че законът не кореспондира с практиката и има нужда от промяна. 

От 2019 г  Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, започва активно да работи по създаване на нов закон, който да регламентира отношенията в бранша и да помага на хората. Заради нестабилната политическа обстановка и постоянната смяна на правителства, едва на 9 юни тази година новият закон премина своето първо четене в пленарната зала. Второто предстои на 6 юли.

Професията "домоуправител" и нейната дейност ще бъде засегната с промените в закона и ще се създаде публичен регистър към МРРБ и това се налага заради стотиците примери на измами. В този регистър ще са вписани и вътрешните управители и ще се знае кой за какво носи отговорност. 

Някои от предстоящите промени, които засягат милиони български граждани, представя Цветелин Цонев, професионален домоуправител и член на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

"Регистърът да бъде централизиран и всички да са вписани там. Да има прозрачност кой с какво се занимава, колко сгради управлява и т.н. И заради данъчното законодателство, но и за по-лесен достъп до съответния домоуправител от пожарна, полиция и други институции", казва той пред БНР

Другата съществена промяна се отнася до мнозинствата, с които се вземат решенията за всеки блок - 51% става кворумът за провеждане на Общо събрание на етажната собственост.

Промяна има и в отношенията с банките. Въпреки че парите са общи, на входа, титуляр на сметката е физическо лице.

Има нови текстове за фирмите, извършващи дейност като професионални домоуправители. За тях ще се въведат определени изисквания, както и задължителна регистрация.

Промени в закона предвиждат домоуправителите да бъдат задължени всеки месец да публикуват на видно място отчет за приходите и разходите на етажната собственост.

Според запознати българският Закон за етажната собственост е ползвал добрата практика на Естония. Всички - и професионални домоуправители, и живущи се надяват с регулацията да се подобрят механизмите на работа с ясните правила.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).