Как живеят хората със заплати под минимума?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:18 / 07.11.2022
11708
Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната. Средната работна заплата за септември е малко над 1100 лева в тези области. А за издръжката на един човек за месец са необходими 1320 лева. Как живеят хората със заплати под минимума?

Средният месечен доход в Благоевград е с 200 лева по-нисък от необходимия за издръжка в страната. Хората, получаващи минимална заплата, едва успяват да покрият разходите си.

Проверка на БНТ установи, че най-често семействата се лишават от посещения на заведения и пътувания, така че да остават пари за храна и сметки. В такава ситуация е семейството на Йордан Крумов с две деца. Той и съпругата му взимат по-високи от минималните заплати.

"Лишаваме се най-вече от почивки, говоря и през лятото, и през зимата. Всичко останало се е повишило, с минимум 50 процента е скочило всичко. Как се справяме - със затягане на коланите, с повече спестяване и правене на сметка", заяви Йордан Крумов.

Все повече хора, които не са с минимални доходи, започват да изпитват притеснения как ще се издържат през зимата.

Заради ниските доходи синдикатите излязоха с обща декларация с 13 основни искания към служебния кабинет. Настояват минималната работна заплата да бъде най-малко половината от средната за страната.

"Ако вземем статистическо семейство от двама работещи и едно дете до 14-годишна възраст, е необходимо 2376 лева чист доход, за да може да си позволи някакви минимални условия на живот, като това е с 400 лева повече от миналата година", каза още Силвия Христова, областен координатор на КНСБ в Благоевград.

Ако исканията не бъдат изпълнени, от КНСБ и КТ "Подкрепа" ще излязат на национален протест на 11 ноември в София.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).