ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как да защитим дома си от кражби по време на ваканцията?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:07 / 04.07.2023Коментари (1)1839
©
На българския пазар се предлага голяма гама от заключващи системи. Потребителят има избор, но от друга страна, прекалено големият избор ни кара да се чудим какво да изберем. Това каза експертът по ключова сигурност Илиян Царибродски в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

По думите му над 70% от българските домове са с най-евтините ключалки, които са на повече от 30 години. "Тези заключващи механизми наистина се отварят елементарно, лесни са за манипулация. За 20 години методите са се променили доста, две поколения заключващи системи се подмениха. Преди 10 години се появи заключване с по-висока степен на сигурност“, обясни специалистът по заключване.

Всеки нов тип заключваща система има паспорт, който показва, че тя е уникална сама по себе си. "Този паспорт ни дава право да вадим ключове като дубликати в оторизирани ключарски центрове. Дава и гаранция за сигурност и служи като гаранционна карта. По това нещо бихте разпознали, че ключалката е с висока степен на сигурност“, обясни Илиян Царибродски.

Сложността на ключа, комбинациите, титаниевото покритие на ключалката против дупчене, разпробиване и манипулации са отделни компоненти, указващи високата степен на сигурност, поясни той.

Основната и допълнителната заключваща система като секретност, степен на сигурност и визия са идентични. "Това, по което може да се различи допълнително от основно заключване, е, когато има опция за ръкохватка, т.е. дръжка за врата. Когато ключалката няма опция за дръжка, това се води за допълнителна заключваща система“, обясни Царибродски.

Той препоръча консултация със специалист преди избор на система на заключване. "Той може да ви посъветва какво трябва да се подмени, нужно ли е изобщо нещо да се подменя и какво може да се сложи като допълнителна степен на сигурност“, допълни специалистът.

Илиян Царибродски обясни, че 2 от средно 30 посещавани от тях обекта в столицата дневно са заради обир или вандализъм. Успоредно с развитието на инженерната мисъл за създаване на нови заключващи устройства се развива и технологията за това как те да бъдат отключени. "Това не го мислят самите крадци, а производителите. Профилираните ключарски инструменти се продават строго специфично, само и единствено на ключари, доказващи тяхната професия. Но китайските копия на тези инструменти са безброй. 80% от тях работят по същия начин или приблизително по същия начин като оригиналните. Един крадец може да си закупи инструменти от интернет без никакъв проблем и това е непроследимо“, обясни специалистът по ключова сигурност.

Технология за заключване от най-ново поколение се очаква да се появи на пазара от септември и тя ще бъде революционна, заяви още Илиян Царибродски. "Тази система е с контрол на достъп. Може би вече ще се сложи край на подмяната на ключалки и патрони, тъй като с този вид заключване ще можем сами да отбраняваме, забраняваме или оторизираме достъп на членове от нашето семейство и дори на гости. Това ще се случва само и единствено през телефона с оторизиран ключ-майка, който е в собственика. Ключът и ключалката ще си комуникират на транспондер ниво, на честота, достъпна единствено и само за този тип процесори“, разказа експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: