КЗП се самосезира за периода за отчитане на сметките за тока

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:51 / 24.12.2014
2295
Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира по повод повдигнатата вчера на заседанието на МС тема относно контрола върху електроразпределителните дружества за спазването на сроковете за отчитане на месечните сметки за ток. 

Следва да се направи уточнението, че периодът на отчитане на количеството електрическа енергия /не по-дълъг от 31 дни/ изрично е посочен в правилата за измерване на количеството електрическа енергия, контролът по спазването на които е част от контрола за изпълнение на условията на издадените от ДКЕВР лицензии.

В случай че има потребителски жалби в КЗП или ДКЕВР, че не се спазва задължението срокът за отчитане да не надвишава 31 дни, КЗП би могла да разгледа случая като прилагане на нелоялна търговска практика.

По отношение на преноса, доставката и продажбата на електрическа енергия от ЕРП-тата правомощията на Комисията за защита на потребителите се свеждат до анализ на договорите с общи условия за предоставяне на услугата относно наличието на неравноправни клаузи в тях. Във връзка с тези правомощия експертите на контролния орган са анализирали общите условия на всички електроразпределителни и електроснабдителни дружества, които осъществяват дейност на територията на България.

В резултат на осъществявания контрол КЗП има заведени няколко колективни иска срещу ЕРП-тата във връзка с установени неравноправни клаузи в общите условия към договорите за пренос и продажба на електрическа енергия. За по-голямата част от тях има окончателни решения на съда в полза на комисията, респективно - на потребителите. 

Единствено за исковете срещу ЕРП-тата по отношение на две неравноправни клаузи има произнасяне на първа инстанция, като се очакват окончателни решения на съда в полза на потребителите и за тях.

На 29 и 30 декември Комисията за защита на потребителите ще предприеме съответните действия в рамките на правомощията й по отношение спазването от електроразпределителните и електроснабдителни дружества на периода за отчитане на месечните сметки за ток.

Виж коментарите (2)

Още по темата (235):
28.07.2022 Компенсациите за бизнеса за скъпия ток продължават
28.04.2020 След публикация в Plovdiv24.bg: Помогнаха на възрастната пловдивчанка
25.04.2020 Безпомощна жена от Пловдив шокирана от новата си сметка за ток
01.07.2016 Ето ги новите цени на тока и топлата вода за клиентите на EVN
01.07.2016 По-скъп ток за пловдивчани от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).