КАТ ни щрака с камери в такситата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
09:12 / 13.04.2011
8200
Таксита агенти, които са оборудвани с мобилни камери и радари, да снимат нарушителите по пътищата. Тази идея се обсъжда от експертите в "Пътна полиция" след последната жестока катастрофа с мотор на Околовръстното шосе, при която загинаха на място двама души, съобщи инспектор Димитър Мичев от сектор "Пътен контрол" в главна дирекция "Охранителна полиция". Целта e жълтите коли под прикритие да имат всички отличителни знаци като истинско такси, но да бъдат шофирани от полицаи.

В автомобилите под прикритие няма да се качват пътници, а ще се използват само за нуждите на КАТ.

Причината за нестандартния начин за контрол е, че голяма част от мотористите с пистови мотори, развиващи скорости от 250 км в час и нагоре, доскоро отказваха да спират на стоппалките.

Затова от "Пътна полиция" вече са подготвили редица мерки, за да се справят с проблема. Използването на такси агент е само една от тях.

отлични снимки и нощем"Много по-лесно ни е примерно с такава кола да спрем на една бензиностанция, където знаeм, че нощем се събират мотористи и правят гонки и да снимаме. Радарите ни правят, разясни инспектор Мичев. Новата идея не е взаимствана от други държави, а е на български експерти с над 10-годишен опит в областта на пътната безопасност. Наред с моторджиите ще бъдат снимани и всички останали нарушители с коли.

Първоначално се предвижда да бъде пуснато едно катаджийско такси и при необходимост и добри резултати бройката да се увеличи. Следващата стъпка преди идеята да се реализира е тя да бъде координирана заедно със служители от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Другата идея за справяне с лудите глави на две колела е в техните групи да бъде внедрен служител от МВР, който да следи за водачи без книжки или без задължителни застраховки "Гражданска отговорност".

От Пътна полиция обясниха, че са отворени да обменят идеи с управителите на мотоклубовете. "Имаше предложение да се получава членска карта само ако 3-ма от клуба предварително са гарантирали, че новият кандидат има книжка и редовно регистриран мотор и "Гражданска отговорност". Ние от своя страна можем да уведомяваме клубовете, като хванем техни членове повече от 3-4 пъти в нарушение и те да си решават какво да ги правят", коментираха от МВР.

В борбата с нарушителите по пътищата от другата седмица ще се включат и всичките 15 стационарни камери на КАТ, които от началото на годината бяха спрени, тъй като не бяха минали през задължителните годишни изследвания в Българския институт по метрология.

"В момента работят всички радари по главен път Е79 - това са устройствата край Монтана, Благоевград при сервиз "Монца", Дупница при язовир "Дяково" и близо до разклона за село Мурсалево, на главен път София - Кулата, както и на бул. "Цариградско шосе" в София", обясни пред "Монитор" инспектор Димитър Мичев. Днес предстои да бъдат включени и уредите край Ловеч, Велико Търново и Варна, а от началото на следващата седмица и останалите 3 в Бургас, Нова Загора и Пловдив.

Само за 17 работни дни след повторното включване на 3 от радарите са били засечени и снимани 2146 нарушители. Една част от тях, които са били уловени извън населените места, по новия Закон за движение по пътищата ще бъдат глобени минимум с около 150 лв., а другите нарушители, щракнали в населени места като село Мурсалево, ще се разделят и с книжките си, обясниха от КАТ. Един от най-фрапиращите случаи е бил на водач на БМВ, който при ограничение 90 е бил хванат да кара със 173 км в час.

За това нарушение той е получил електронен фиш за 600 лв., който обаче е платил веднага и се е възползвал в предвидената в закона отстъпка от 30% от глобата.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (29)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).