Изтича важен срок за собствениците на кладенци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:43 / 27.10.2022
5299
На 28 ноември изтича срокът за регистрация на водовземни съоръжения - кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи. Срокът веднъж вече е бил удължаван.Задължението за регистрация е изцяло на собственика или ползвателя на имота, в който е изградено водовземного съоръжение, поясни за БНР инж. Десислава Войводова, главен експерт в дирекция "Управление на водите" на МОСВ.

Кладенецът трябва да се регистрира, независимо дали се ползва. Задължението за регистрация не отпада, уточни тя.

Ще има два отделни регистъра – за съоръжения, използвани за собствени потребности и за такива, които се използват за стопански цели.

Допуска се и подаване на заявление онлайн. Не е нужно да се посещава съответната басейнова дирекция. Заявленията могат да се подават и до кметовете и кметските наместници, които ще ги препращат на басейновите дирекции, посочи инж. Войводова.

20 000 са заявленията за четирите басейнови дирекции до момента. Най-значителен брой регистрирани съоръжения има в Дунавския регион.

Законодателството предвижда глоби, които за обикновените граждани са ниски в сравнение с тези за фирмите, допълни експертът.

Лимитът за ползване от водовземните съоръжения е до 10 кубика вода на денонощие за физическите лица. На този етап не се изисква монтиране на водомери.

"Едно домакинство използва за битови нужди много по-малко за месечно потребление. На този етап не е предвиден конкретен контрол", коментира инж. инж. Десислава Войводова.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).