Италианска кухня или гурме - кое избирате?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:00 / 24.11.2018
4648
Италианската храна със сигурност е от нещата, които човек трябва да опита. Всъщност това ще е цяло кулинарно пътешествие, защото италианската кухня е изключително разнообразна.  

В нея повечето ястия имат варианти по регионите с различни вкусове и аромати. Да вземем например пицата, която може би е най-популярна по света - тя не е просто пица - тя е или по неаполитански, или по венециански, по римски, по милански и т.н. Всеки вид съчетава различни съставки и комбинации - домати или доматен сос, сирене, кашкавал, меса или кайма, или колбаси, гъби, риба, морски дарове, кисели краставички, картофи и много други, даже и с мед. Различават се и по формата - тънки, бухнали, кръгли, правоъгълни, със съставките отгоре или като плънки. Същото разнообразие съществува и при другите ястия от италианската кухня - паста, супи, месни ястия, зеленчукови, от риба или с морски деликатеси.

Това си има обяснение в историята на Италия. Преди да се обединят в единна държава през 19 век, териториите тук са били силно обособени на малки държави, често враждуващи или сменящи различни обединения. Освен това различни райони са попадали под различно чуждо владичество - арабско, гръцко, испанско, френско, австрийско. Това е оставило следи в бита на местното население, включително и допълнителни специфики в кулинарията. Така с вековете в регионите, обединени по-късно в държавата Италия, са били утвърдени уникални готварски практики, заимствали от традициите на различни народи. Това изключително разнообразие от вкусове и аромати естествено е направило италианската храна една от най-популярните днес по целия свят. Включително и в България, където има многобройни места, предлагащи италианска кухня. За да сме сигурни обаче, че опитваме истинска италианска храна, тя гарантирано трябва да е по автентични рецепти като например в италианския ресторант Леонардо в Банско където готвенето е дори с оригинални италиански продукти.    

Фондю - неустоимото изкушение 

Пътешествието с кулинарните шедьоври на италианските региони само по себе си може да е вкусно и вълнуващо гурме-приключение. Освен това обаче в Банско може да се опитат и многобройни изискани специалитети на други народи - от Балканските кухни, от арменската, арабската, руската и т.н. Така че в този курорт изисканите ястия не се избират, а се съчетават, защото всички са неустоими.  

Особено атрактивни са предложенията на швейцарския ресторант Фондю в Банско за алпийска кухня с ястия от Швейцария и Франция по оригинални рецепти: класическо фондю и по-съвременните му варианти, раклет, различни видове месо, приготвено на нагорещена плоча.

Фондю е швейцарско ястие, с което страната е известна в цял свят. То е уникално във всяко отношение - и вкусовете му, и ароматите, са неповторим букет от различни съставки, а приготвянето и начинът на консумиране са по-скоро далекоизточни, отколкото европейски. Класическият вариант е от бяло вино, в което се разтопяват различни видове сирена, докато се получи смес като крем. Нагряването на съда с виното става на масата за хранене, на която е запален и се поддържа открит огън. Комбинацията от вкусовете на виното и сирената, която се получава, се обогатява от натъркания предварително с чесън съд, с прибавка на кимион, индийско орехче, копър, черен пипер, черешова ракия и други.

Ястието се поддържа топло, а консумацията е с топене в общия съд на различни залъци - хляб, картофи, кисели краставички и др. Залъците се вземат със специфични дълги вилици. Класическият вариант с разтопяване на сирена е на няколко века, от по-ново време има фондю с бульон или с мазнина, в които за кратко се варят или запържват парчета месо, морски деликатеси, риба. Изключително популярен е и вариантът с шоколадово фондю, което се консумира с плодове: киви, банани, ягоди, малини, круши, ябълки, пъпеши, ананаси и т.н. - всякакви плодове, които обичате и сезонът позволява.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).