Йордан Матеев: Колкото по-малко магазини работят, толкова по-малка дистанция има

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:48 / 01.04.2021
3273
От днес част от противоепидемичните мерки се разхлабват. Затворени остават обаче закритите площи на моловете и някои търговски вериги.

"Ситуацията с данните за новите заболели и претоварването на болницата е действително смущаваща и трябва да се вземат мерки. Но смятаме, че мерките в сферата на търговията не са противоепидемични, а проепидемични. Когато затварят училищата, децата отиват онлайн. При магазините не е така. Кaто затворят част от магазините, потокът от клиенти просто се насочва към останалите магазини, които не са затворени", заяви в ефира на "България сутрин" изпълнителният директор на "Сдружението за модерна търговия" Йордан Матеев.

По думите му се е наблюдавало, че при предишния пик, когато затвориха моловете, хората са се струпвали в другите магазини.

"Дистанцията може да се спазва, ако работят всички магазини. Колкото по-малко магазини работят, толкова по-малка дистанция има. Информационната кампания на правителството не е на най-голяма висота. Все пак виждаме едно все по-голямо дисциплиниране на потребителите, което го нямаше в началото", добави Матеев. 

Той каза още, че в тази ситуация не могат да си обяснят как по-големите магазини са по-опасни от по-малките и защо някой смята, че 300 кв са по-опасни от 30 кв. 

"Не разбираме на какво се дължат тези решения. Имаме сериозни икономически щети. Големите търговци започнаха да спират своите реклами в медиите. Увеличават се проблемите с плащането на данъци. Нашата логика е, че когато има влошаване на статистическите данни е логично да се затворят рисковите бизнеси. В магазините имаме дезинфектанти на входа, пазаруват бързо хората, носят маски, спазват дистанция. Очевидно търговията не е сред най-рисковите бизнеси", допълни изпълнителният директор пред новото лице на "България сутрин" Мирослав Димитров. 

Той смята още, че фалити са напълно възможни, а хората сякаш не осъзнават, че със затварянето на моловете голяма част от търговските вериги също са били затворени. 

"Някои от мерките за помагане на бизнеса засягаха само малките и средните, но не и големите търговци. Хората си мислят, че му е добре на големия търговец, но той има и по-големи разходи. Нормално е и по-големите да очакват компенсация. Добре е да се фокусират мерките така, че докато едните не работят, другите да работят и да ги компенсират", заяви Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).