Йоана Георгиева: Под много елхи ще стои черният чесън като подарък

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:43 / 24.12.2022
2095
Под много елхи ще стои черният чесън като подарък, каза за Агенция "Фокус“ Йоана Георгиева, производител на чесън в село Долни Раковец или още наречено "селото на чесъна". Това място е известно, защото там се отглежда най - хубавия чесън в България. 

Тайната на долнораковския чесън според нейния син Владимир Георгиев се крие в черноземните почви и ниската надморска височина на селото. 

"Това е един много стар поминък. Така са се препитавали хората тук и е останало във времето. Предполагам, че една от причините е почвата Чернозем. Специфичното при нея, е че тя е влагозадържаща. Нашето село е с по – малка надморска височина. Има стари поверия, че тук някога е имало езеро и вероятно това е причината при нас водата да се появява на около 3м. под земята.", обясни той. 

Това също е една от причините чесъна да бъде толкова качествен, защото нашата вода тук е минерална, а минералната вода, богата на варовик, убива лютивината на чесъна. Това са двете най - значими причини, поради които чесънът в Долни Раковец е с такива добри показатели и толкова вкусен, стана ясно от думите на Владимир. 

Отглеждането на долнораковски, и по - специално черен чесън, събира семейството му обратно в България, обединени от идеята да бъдат иновативни и да отглеждат продукт, който е непознат у нас. 

"Всичко тръгна от черния чесън. Попаднахме на него в Испания, тъй като родителите ни работеха там. Стана ми любопитно за него", казва Владимир.

"Искахме да имаме нещо свое, да развиваме наш бизнес, наясно сме, че това е нещо много трудно, особено в България, но пък сме работливи и твърдоглави и се справяме за момента. Това реално е причината да се занимаваме с чесън. В последствие, това че Долни Раковец е столицата в България на чесъна беше едно допълнение на благодат, която ние получихме. Така започна всичко. Опитвах се да им презентирам моята идея за черния чесън, тъй като е нещо супер непознато, особено в България, въпреки че започнаха да се прокрадват страници с информация, хората започват да го научават, защото черния чесън всъщност е обикновен чесън, който ферментира", разказа той.

"Не знаехме дали нашият чесън ще стане черен чесън, но опитахме с малко по – стара технология, изисква повече ресурси и време, но пък се получи нещо много добро и много качествено, така че сме в процес на разработка на това нещо" , каза още Владимир.

Той обясни, че чесънът е на по - висока цена от този, който познава българския потребител, но по думите му количеството, което човек е добре да изяжда на ден, е не повече от половин до една глава, тъй като и много полезното, в много големи количества не е полезно.

По негови думи истината е, че черният чесън е десет пъти по – полезен от обикновения и това е нещо доказано. Чесънът е известен антибиотик, а черния чесън е известен пробиотик, поясни Владимир Георгиев.

"Определено цената и качеството са добре балансирани", категоричен е младият производител. 

"За съжаление държавата явно няма интерес да води политика и да подкрепя малките земеделци. В България не се сее само пшеница. Има и други неща, за които трябва да се съсредоточат средства. Помощта при нас е минимална. Затова хората не се захващат. Както казват големите земеделци : Там където играе мотика, аз не играя. (...) Хубаво е, че има и млади хора като него, които не се отказват. Не ги плаши работата.", заключи майката на младия земеделец Владимир.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (341):
06.12.2023 Празниците идват. Как да си спестим семейните скандали
01.12.2023 Ето как да си комбинираме дните, за да почиваме много по Коледа и Нова
година
12.11.2023 Куче на хотел - от 25 до 130 лева, а срещу още 20 отива и на разходка
16.01.2023 Коледа остава най-важният празник
16.01.2023 Коледната елха в центъра на Пловдив провокира пловдивчанин
11.01.2023 Тонове компост се получават от преработка на коледните елхи
Още новини от Национални новини:
За ужасна находка в козунак предупреди клиентка на верига магазин...
Да хванеш 120 кг шаран и да ти излезе солено
Проф. Рачев: Има лъч на надежда
Уникални кадри от нашето море
Министерството на финансите с новина за еврото
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).