ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Инвеститор: Успешните компании действат на принципа "проба-грешка"
Автор: ИА Фокус 16:38 / 04.04.2023Коментари (0)803
© Фокус
Успешните компании, които се развиват бързо, са пластични, експериментални, взимат бързи решения на принципа "проба-грешка" и не осмислят и обследват на 100% всички възможни сценарии. Това каза Камен Банковски – инвеститор, част от фонда за рисков капитал Vitosha Venture Partners, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

По думите му ключовото за успешните и перспективни стартъпи е визията за бърз растеж и възможността за такъв. "Това означава да имат реален проблем, който решават, за голям пазар, за който го решават. Тогава има възможност тази компания да порасне толкова. Оценява се дали тази компания е уникална и специална в контекста на пазара и на индустрията, кой е нейният уникален ъгъл, дали екипът й има всичко нужно, за да успее да постигне реализация на идеята и дали подходът й към пазара е правилен и адекватен", обясни Банковски.  

По думите му инвеститорството е много близко до предприемачеството, но фокусът е различен. Инвеститорите не са оперативна част от компанията, но добавят стойност на тази компания и й помагат с опита, който имат като предприемачи.

"Те добавят стойност към компаниите със стратегически съвети и помощ, когато има нужда от тях, и отварят врати. Когато компаниите търсят клиенти, партньори или други инвеститори, ние отваряме много врати и това е една от основните добавени стойности, които имаме", обясни Банковски.  

Според него е напълно възможно България да се превърне в иновативен хъб в региона. "В региона ние сме най-добре финансираната страна благодарение на усилията на доста хора вече над 10 години. Това от своя страна създава страшно много капацитет за развиване на компании в България, както предприемачески капацитет, така и технологичен, който се подсилва и от доста развитата сфера на услугите в България. Това е една много хубава предпоставка за това да се създават компании и да има човешки ресурс, който да развива тези компании. Тези малки хъбчета създават предприемачи, капацитети, хора, които мислят интернационално", обясни Банковски.  

Той посочи, че само в последните четири години около 400 милиона евро са влезли в ранните етапи на развитие на стартъпите от фондове, които инвестират в стартъпи.  

Фактът, че в последните две години България няма стабилно правителство, означава, че много инициативи не могат да бъдат прокарани, коментира Банковски.

"Това да се води постоянна и последователна политика за развитието на сектора включва една наследственост и последователност. Но хубаво е, че вече има политики, които са в ход и имат този позитивен ефект, който търсим. Във Фонда на фондовете и Плана за възстановяване вече има заложени инициативи и финансови пера, които насочват капитал и ресурси в тази сфера. Това създава както публични, така и частни участници, които работят в синхрон и развиват тази екосистема по някакъв начин", отбеляза той. 

В момента страната ни е оценявана от външните инвеститори като по-рискова за политическата нестабилност, допълни Банковски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: