Имаме ли право да откажем да си платим сметката, ако нямаме издадена касова бележка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:10 / 28.06.2023
6046
Възможно ли е да се задължат търговците да осигурят възможност за плащане с ПОС терминал навсякъде? Имаме ли право да отказваме да си платим сметката, ако нямаме издадена касова бележка? Тези теми коментира Георги Ангелов пред NOVA, старши икономист в "Отворено общество". 

"Всъщност това го има в проекта за закон на бюджета, в преходните и заключителни разпоредби. Пише, че ако не е издаден фискален бон, може да откажем плащане и да си тръгнем", каза Георги Ангелов. 

За предпочитане е идеята за легитимен отказ на плащане да бъде тествана първо в по-ограничен мащаб и след това да се практикува в национален. Подобни действия може да събудят гражданското общество, смята икономистът. 

По въпросът за плащането на заплатите на служителите по банков път и разплащането с ПОС терминал, Василев коментира, че е напълно възможно. И подчерта, че в повечето случаи нежеланието за подобни действия от страна на работодателя индикира укриване на доходи. 

"Бих подкрепил такива предложения. В бижутерските магазини, например, където средната стойност на една покупка е 4-цифрено число, е несериозно да се каже, че няма ПОС терминал или че е развален. И то обикновено се "разваля" след 20 ч. вечерта, когато вече е ясно, че данъчната администрация не работи. Може би е добра идея да се правят данъчни проверки именно там, където ПОС терминалите се "развалят", каза още Ангелов. 

Време е държавата, работодателите, бизнесът и синдикатите да се разберат да спрат укриването на обороти и доходи, а в замяна да получават някакво облекчение от държавата, например по-ниска ставка, предложи икономистът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (664):
09.04.2024 Средната заплата в Пловдив в края на миналата година е достигнала до 1 830
лева
25.03.2024 Рекорден брой българи са си купили стаж за пенсия
22.03.2024 НОИ с информация за изплащане на болничните
02.01.2024 Добра новина за бъдещите пенсионери, но не на всички ще се хареса
30.12.2023 Посочиха кои българи ще страдат най-много през 2024 г.
29.12.2023 Външният дълг на България е над 30 млрд. лева
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).