Илияна Йотова чества в Копривщица 200 години от рождението на Найден Геров

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:35 / 23.02.2023
1221
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост в Копривщица на честването на 200 години от рождението на Найден Геров. "Найден Геров беше от онези богоизбрани личности, които имат способността да виждат в бъдещето. Целия си живот отдаде на работа не за себе си, а за другите около него и след него, с мисъл за културния и икономическия възход на българите“, посочи в приветствието си Йотова. Тя цитира Георги Константинов, който описва Геров като "една богато надарена, културна личност, един творец, делото на когото има голямо историческо значение и непресекаемо нравствено величие“. Вицепрезидентът открои моменти от впечатляващата биография на Найден Геров – един от първите български поети, белетрист, автор на едни от първите критични студии в българската литература, богато научно и обществено дело.

Илияна Йотова изтъкна значимата роля на Геров за отстояването на българския език, за развитието на училищното дело. Тя припомни личните спомени на Найден Геров от 20 юли 1851 г., когато успява да покаже на гръцкия владика в Пловдив, че на български език могат да се учат много и различни дисциплини.

Вицепрезидентът подчерта и епохалния труд на Найден Геров – речника, събиран цели 50 години, със 70 хиляди думи, 25 хиляди изречения, 5 хиляди части от народни песни, 16 хиляди пословици и над 2 хиляди имена. Речника Йотова определи като писмен паметник на българския език и българското народно творчество.

Вицепрезидентът благодари на жителите на Копривщица, че пазят и предават на поколенията паметта за българските герои. "Неописуемо е чувството всеки път, когато човек стъпи на копривщенската земя, която събира паметта на родината. Земя, която още помни стъпките на борците на национално-освободителното движение, на радетелите на българското Възраждане, на хората, които знаеха, че само с просвещение, вяра и култура се съхранява българският народ и се гради българската нация“, заяви Илияна Йотова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).