Илхан Кючюк: България е жертва на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:54 / 29.09.2023
961
Съпротивата на Нидерландия и Австрия във връзка с влизането на България в Шенген ще преодолеем само с обединени усилия на национално ниво, с дипломатически и политически действия, които да бъдат ясно разположени във времето. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Илхан Кючюк, съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа.

"И нека да бъдем една идея по-конкретни - 2023 г. е възможността това да се случи. 2024 г. ще бъде твърде късно и трудно, защото през 2024 г. имаме европейски избори, а от европейските избори зависят и съдбите на европейските институции. Затова ми се струва, че концентрацията на всички усилия трябва да бъде през тази година, декември месец, България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Имаме нашите аргументи, но освен това, ние трябва да направим всичко възможно тези аргументи да бъдат изказани, изговорени, и най-вече това, което беше пропуснато през годините, да се говори с гражданското общество на тези държави, трябва да бъде направено", каза още той.

Според Илхан Кючюк България и Румъния определено са жертви на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия. 

"Проблемът не е на европейските институции, ние имаме тяхната подкрепа. Проблемът е в тези две държави, които поради различни причини използваха правото на политическо вето върху България и Румъния, там е проблемът. И трябва да се говори в Австрия и в Нидерландия, не на друго място", допълни той.

С какви аргументи ще се противопоставим на тезата, че първо трябва да се решат проблемите по Шенгенските граници, да се извършат реформи и едва тогава да се приемат България и Румъния?

"Този дебат е много дълъг, той включва много популистки мотиви, един от които е, че България не охранява добре външната граница на Европейския съюз. Ако се погледнат данните от 2023 г. в частта януари-август месец, се вижда, че българската държава със своите гранични органи е направила всичко възможно да превантира влизането на нейна територия нелегално на 131 000 случая, на 131 000 опита за пресичане на българската граница. А идеята за това, че трябва да се подобри функционирането на Шенгенското пространство не е нова, тя съществува, но това трябва да се вземе като решение на европейско ниво, а не да бъде като условие на една държава, като България, която изпълнява своите ангажименти по “Шенген".

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (380):
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).