Икономист: С влизането ни в еврозоната някои цени ще паднат заради по-голямата конкуренция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
19:23 / 08.03.2021
5620
С влизането на България в еврозоната някои цени ще паднат. Това прогнозира в интервю за Би Ти Ви икономистът Красен Станчев.

"Възможно е част от цените да паднат, поради това че като сте в зоната на еврото, има по-голяма конкуренция, повече инвестиции и доходи. Нямаме изкуствено печатане на пари преди това и няма да има изравняване на цените нагоре от търговците", каза той.

В документ на Министерството на финансите, публикуван наскоро, е посочена индикативната дата 1 януари 2024 г. Според Красен Станчев присъединяването на тази дата е напълно възможно, но той предупреди, че темата за борбата с корупцията и върховенството на закона ще продължи да стои на дневен ред в хода на преговорите.

"Особеното в България, която иска да се присъедини към Еврозоната е, че тя трябва първо да се пребори с престъпността и корупцията , защото това е много важно за стабилността на финансовата система", коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

"Във всички страни, които са приели еврото, веднага започва едно голямо разрастване на кредита, включително държавния кредит. Това означава, че определени технически сложности, валутен риск и т.н. изчезват. Страната се смята от кредиторите за по-стабилна и затова започват да дават кредити на частни лица, на фирми, на банки и на правителство. Да, ще имаме достъп до по-лесен кредитен ресурс, но това не винаги е за добро", посочи той.

"А когато имате лесен кредит, тогава хората почват да харчат безумно или неразумно, посочи той.

И допълни, че такъв случай е примерно Гърция и дори България през 80-те години. България има много висок кредитен рейтинг в момента, има исторически несъстояли се евтини кредити и това създава стимул. Но това е отражение на факта, че тя е в ЕС, стабилна е във финансово отношение, но от друга страна, ако някой закъса ЕС ще спасява български предприятия, отрасли и дори правителство", обясни Станчев.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).