И МВнР осъди нападението над ЛГБТИ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:39 / 02.11.2021
1333
Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център "Рейнбоу хъб" в София.

Атаката е определена като "недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на Република България".

Това стана ясно на среща на генералния директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври.

Министерството на външните работи изрази съжаление за преживяното насилие. Подчертано бе, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.

Срещата беше организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до външния министър. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Богданска посочи, че една от приоритетните теми на външната ни политика в правозащитната област е именно борбата срещу дискриминацията и нетолерантността. В тази връзка МВнР призовава отговорните институции за безпристрастно разследване на случая, като се вземат всички възможни мерки за налагане на санкции.

Представителите на неправителствените организации получиха уверение, че МВнР ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС и ООН.

Припомняме, атаката в ЛГБТИ центъра беше извършена на 30 ноември. Момиче е било ударено в лицето и твърди, че е било нападнато от кандидат-президента Боян Расате. Имунитетът му бе снет по искане на главния прокурор заради нападението

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
10.07.2023 Осъдиха Боян Расате за нападение срещу ЛГБТИ активист
21.02.2022 Утре започва делото срещу Боян Расате
13.01.2022 Обвиниха Боян Расате за хулиганство
25.11.2021 В София ще се проведе протест срещу насилието над жените
05.11.2021 Боян Расате: Долу демокрацията!
05.11.2021 Прокуратурата с искане за постоянен арест на Боян Расате
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).