Хлебопроизводители алармират за спекула с цените на козунаците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:45 / 08.04.2017
3233
В навечерието на Великден хлебопроизводители алармират за спекула на пазара на козунаците. От бранша се оплакват, че след поскъпването на природния газ, доставят на цени, по-ниски от производствените, информира bTV. Твърдят обаче, че търговци, че вече са вдигнали крайните цени с между 3 и 10 стотинки.

В разгара на кампанията за производство на козунаци, сметката за газ на производителите скочи. Икономически, това би трябвало да оскъпи козунака. Според технолога Иван Иванов себестойността на бройка от половин килограм ще се повиши с 10%.

По-скъпата сметка за газ идва в хлебозавода в Харманли след като пазарът вече е залят с техни козунаци. За да запази печалбата си, производителят трябва да вдигне цените. Козунаците отдавна станаха целогодишен продукт на българския пазар, но бумът на продажбите е за Великден.

Хлебозаводът в Харманли и почти всички производители са категорични, че няма да вдигат цените на козунака. Според бранша обаче, голяма търговска верига у нас вече го е направила и продава по-скъпо, без обаче да позволи на самите доставчици да вдигнат цените си.

"Парадоксът е в това, че потребителите вече плащат по-високи цени, а предстои доставчиците на търговската верига да фалират или поне да са в много неясно икономическо положение", обясни Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

От съюза отказват да назоват веригата, която обвиняват в спекула, но пък настояват антимонополната комисия и останалите институции да се заемат с казуса.


Виж коментарите (1)

Още по темата (84):
31.07.2017 Пуснаха Динко срещу "подписка" за боя в Първомай
20.04.2017 КЗП: Потребителите да внимават за залежали промоции и томболи от Великден
18.04.2017 Натровени от алкохол и прекалили с агнешко пловдивчани напълниха най-голямата болница у нас
18.04.2017 Русенският митрополит слага край на обикалянето на църквите на Великден
18.04.2017 КЗП: Нямаше фрапантни нарушения по време на празниците
18.04.2017 Днес е Светли вторник
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).