Харалан Александров: Тази война e брутално и абсолютно премислено поведение на автократ, който няма какво много да губи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:22 / 07.03.2022
2200
Българското обществено мнение е в процес на дезинтеграция и е абсолютно невъзможно да се обедини около каквото и да е било. Това е едната хипотеза, поради която у нас отношението към войната в Украйна не е еднозначно. Другата причина е исторически дълбоката цивилизационна и манталитетна свързаност с Русия и силно изразеното нежелание тя да бъде видяна като враг. Невежеството и неразбирането на това, което се случва в Украйна е третият важен фактор. Дълбоката подозрителност в българите към пропагандата и мейнстрийма по отношение на всяка официално налагана теза, което автоматично поражда съпротива е четвъртата причина, която оформя отношението към тази война, казва социалният антрополог Харалан Александров пред  Dir.bg.

Александров изказва хипотеза, че симпатията към Русия, която е нещо отделно от преклонението пред Путин, временно ще влезе в ъндърграунда, ще се превърне в гето култура, ще стане по-радикална и реваншистки настроена и по-отмъстителна. Путин не е полудял, казва още Харалан Александров.

Тази война е абсолютно рационално, брутално и абсолютно премислено поведение на автократ, който няма какво много да губи. За разлика от него Западът обаче има много какво да губи, като най-пострадали ще бъдат украинците.

Това, което остава неизвестно сега е, какво е общественото мнение в Русия към тази война, отбелязва Александров. Според него заради елитарната си култура руснаците се чувстват обидени. Той е на мнение, че руският народ има особена психология, която трудно може да бъда разбрана от други и дава за пример радостта им от връщането на Крим, въпреки последвалото трудно ежедневие.

На американците сега е много трудно да заемат позицията на морален съдник от последна инстанция, заради драматичното разминаване с реториката за демокрация и човешки права и щетите, които нанесоха в много региони по света, казва Александров. Това, казва той, прави американският империализъм да изглежда несъстоятелен.

Честването на националния празник на 3-ти март е част от нашата идентичност и той не може просто така да бъде отменен. Бруталната му употреба за политически цели е още един от знаците, за моралния упадък, в който се намира българското общество, твърди Харалан Александров. Според него половината от сегашното правителство е русофилско.

Александров е на мнение, че Стефан Янев казва верни неща, но не е съгласен, че българският народ е мъдър и може да взима правилни решение. Според него за целите на политическия обрат, който беше предизвикан у нас, и който доведе служебното правителство на Стефан Янев на власт и сегашната политическа гарнитура, масовият българин е вкаран в дълбок регрес. В хората има много силно усещане, че това правителство е заложник на външни интереси, на САЩ и НАТО, казва Харалан Александров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).