Хампарцумян: Заради това българи отиват да метат улиците на Барселона или да берат ягоди в Англия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:04 / 01.03.2023
11633
Очакваме между 900 и 1000 лв. да бъде минималната работна заплата от януари следващата година, ако се запази текстът, според който минималното възнаграждение трябва да е 50% от средната работна заплата. Това коментира икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според Левон Хампарцумян много по-важно от това колко е минималната заплата, е това какво може да купиш с нея.

"Ако се опитваме с различни видове ограничения и тавани - вероятността е някакви стоки да изчезнат, да поскъпват или да се появи черна борса", е мнението на финансиста.

Григорова уточни, че по покупателна способност на минималната работна заплата и по номинален размер българите са на последно място в Европейския съюз и то от много години.

"Трябва да се грижим икономиката да се развива. Работодатели, профсъюзи и всички страни да гледат в една посока, така че тортата, която разпределяме, да стане по-голяма. Защото, ако се опитваме с ограничения и тавани, вероятността е някои стоки просто да изчезнат или да поскъпват, или да се появява черна борса. Неща, които сме преживявали в различни периоди на развитие на държавата. Същевременно има една голяма цел, която не се решава с декрет на Министерския съвет или на Народното събрание - намаляването на разликата между минималните и максималните доходи, която в България през последните 30-ина години се влошава", добави Хампарцумян.

По темата, че Европа иска гаранции за адекватност, той каза:

"Тогава трябва да дефинираме какво е адекватност. Има едни страни в Европа, които могат да си позволят повече - съответно и най-ниско платеният човек взема повече. Знаете, че затова българите ходят да метат улиците на Барселона или да берат ягоди в Англия. Когато инфлацията обаче е прекалено висока, това че заплатите растат, де факто гасим пожара с бензин, защото няма достатъчно стоки и услуги, които тези заплати да купят."

Разбира се, че господин Хампарцумян е много прав, че трябва да увеличаваме "тортата", но е важно и как я разпределяме. Защото ако не я разпределяме адекватно, хората ще продължават да ходят в Барселона да метат улиците", заяви  икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).