ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Говорейки за ОСП: Първа рамка за стратегическите планове
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 17:24 / 30.10.2018Коментари (0)337
©
Разпоредбите, определящи мониторинга, докладването и оценката на ОСП от предложението за Регламент за стратегическите планове бяха основните въпросе на заседанията на Работната група по „Хоризонтални земеделски въпроси“, пише Одз-Кюстендил в свой бюлетин.

 

На срещата на европейско ниво: Пари само за реалните фермери



В рамките на срещата, ЕК представи логиката, стояща зад предвидените разпоредби, които са разписани в документа от 1 юни 2018 г. и държавите членки изразиха първоначални становища. Представените разпоредби не са пряко насочени към земеделските стопани, а засягат организацията и системата, която държавата членка следва да има налична за прилагане на реформираната ОСП.



В предложението се предвижда създаването на рамка на изпълнение на стратегическите планове и ОСП, която е задължение на държавата членка и Европейската комисия (ЕК). Елементи на рамката на изпълнението са: набор от общи индикатори; количествени целеви стойности и годишни междинни цели (индикатори за резултатите); управление на данните и регулярни дейности по отчитане на изпълнението; механизъм за стимулиране за възнаграждение на доброто изпълнение и механизми, насочени към подизпълнение; предварителни, междинни и последващи оценки и всички останали дейности по оценка, свързани със стратегическия план по ОСП. Целта на рамката на изпълнението е да направи оценка на въздействието, ефективността, целесъобразността, съгласуваността и добавената стойност на ОСП; да определи междинните цели и целевите стойности за специфичните цели; да извърши мониторинг на напредъка към постигането на целите; да подпомогне общия процес на учене, свързан с мониторинга и оценката.



За целите на рамката на изпълнението, държавите членки имат задължение да установяват сигурна информационна система, в която регистрират и пазят ключова информация, която е необходима за мониторинг и оценка. Обхватът на системата включва интервенциите, избрани за финансиране; приключените интервенции; релевантна информация за всеки бенефициер и операция.

[news]

Важен елемент на прегледа на изпълнението е задължението държавата членка да изпраща ежегоден доклад за изпълнение на ОСП. Срокът е всяка година (до 15 февруари) след становище от Мониторинговия Комитет. Обхваща предходната финансова година (например 16/10/n – 15/10/n+1). Първият доклад за изпълнението се изпраща през 2023 г. (обхваща финансови 2021 г. и 2022 г.; по отношение на директните плащания – финансовата 2022 година). Докладът трябва да съдържа количествена и качествена информация за съответната държава членка. Количествената информация включва: реализирани разходи; реализирани крайни продукти (output); реализирани резултати и отдалеченост от съответните запланувани цели (targets) (за частично или напълно изпълнени операции). Качествената информация включва процеси, оказващи влияние върху изпълнението на плана; причини за отклонение от междинните цели (milestones)/запланувани цели (targets); предприети действия/текущи действия за адресиране на под-изпълнение. Докладът трябва да има обяснение за всяко отклонение с повече от 50% от годишно планираните крайни продукти (output) и специфична информация за финансовите инструменти. По-голямата част от държавите членки, включително България, изразиха становище, че срокът до 15 февруари е много ранен и следва да бъде удължен.



ЕК ежегодно прави оценка на базата на Годишния доклад за изпълнението. ЕК изпраща възможните бележки в рамките на 1 месец от подаването на доклада (прилага се процедура на мълчаливо одобрение). ЕК може да поиска изпращането на план за действие, ако има разлика повече от 25% между индикаторите за резултати (result indicators) и заплануваните междинни цели (milestones).



Предложението за Регламент за стратегическите планове предвижда да се извърши оценка на Стратегическия план по ОСП по време на периода на прилагане и последваща оценка. Целта е подобряване на качеството на дизайна/прилагането и оценка на ефективността, ефикасността, последователност, добавена стойност от ЕС и въздействието на плана. Държавите членки трябва да гарантират, че са създадени процедури за получаване и събиране на данните, необходими за оценките.



Заедно с това страните-членки трябва да създават план за оценка, който се изпраща на Мониторинговия Комитет в рамките на 1 година от одобряването на плана. Цялостна оценка на стратегическия план по ОСП на съответната държава членка се извършва до 31 декември 2031 г. и е задължение на Управляващия орган.

 
Следете темата в https://cap4us.fermer.bg/
 



 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: