Глисти налазиха децата, а в аптеките няма лекарства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:14 / 24.06.2016
8127
Глисти налазиха децата, а в аптеките няма лекарства срещу паразитите. За това сигнализираха притеснени майки пред "Телеграф". Оказва се, че проблемът с хапчетата е от няколко години. 

Фармацевтите признават, че единствения разрешен у нас медикамент срещу глисти при децата ту се появява, ту изчезва, а търсенето е голямо.

От Изпълнителна агенция по лекарствата също са наясно с проблема. Още през април фирмата, притежател на разрешение за употреба, е подала уведомление за недостиг поради производствени проблеми. Според експерти липсата ще е поне до края на годината.

"Пуснахме изследвания на сина ми и се оказа, че има глисти. Лекарят ни изписа "Зентел", но се оказа, че в аптеките го няма. Обясниха ми, че поне от 2 години има постоянен недостиг", разказва Ваня, която е майка на 4-годишно момченце.

Интересен е ценоразписът на аптеките, които предлагат единствената алтернатива - приготвяне на лекарствен продукт с активно вещество на липсващия. От агенцията споделят, че може да се предприеме лечение чрез т.нар. екстемпорални форми на лекарствени продукти - т.е. такива, които са приготвени в оторизирани за тази дейност аптеки.

Приготвянето на сироп в такава аптека излиза 36 лв., или десет пъти по-скъпо.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).