Гешев за сигнала за престъпление срещу Републиката: Става въпрос за дейност, която защитава чужди интереси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:28 / 16.12.2022
2157
Главният прокурор Иван Гешев коментира във Велико Търново, че от Софийска градска прокуратура са се самосезирали и са възложили проверка на ДАНС с оглед за установяване на данни за престъпление против Републиката.

По-рано бе съобщено, че срещу Военен съюз – Българско народно опълчение "Шипка“ е постъпил сигнал на 12.12.2022 г., че извършва противодържавна дейност.

"Става въпрос за предположение за евентуална дейност, която противоречи на българското законодателство и Конституция, и която защитава евентуално чужди национални интереси", каза главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

"Доколкото ми е известно става въпрос за дейност, която защитава чужди интереси. Ние няма да допуснем зловередно руско влияние в България, което вреди не само на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни партньори", категоричен бе обвинител номер 1, съобщава NOVA.

Не знае дали е имало други сигнали срещу тях, но знае, че при предишния главен прокурор са правени проверки и е имало искане да се заличи регистрацията на това сдружение, уточни Гешев. 

Иван Гешев определя действията на БНО "Шипка" като притеснителни за българската национална сигурност и за интересите на европейското семейство, съобщава БНТ. 

Гешев коментира и срива на системите в БНР, като каза, че в резултат на кибер атаки от Русия има разследване в НСлС и е възможно хакерската атака в радиото да е част от това разследване.

Той коментира и отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да се яви на разпит в прокуратурата за изнесени от него данни за строителството на АМ "Хемус".

"Законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани. Големият проблем у нас е, че някои хора мислят, че законите важат само за другите, но не и за тях самите", заяви Гешев. И допълни, че към момента няма отправено към него прокурорско предложение за искане имунитета на Рашков.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).