Гешев: Радев атакува върховенството на закона!

Автор: Георги Василев
Коментари (22)
14:51 / 10.07.2020
5842
Главният прокурор Иван Гешев даде изявление преди минути, вбесен от твърдението на президента Румен Радев, че българската прокуратура е мафия, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На събитието присъстваха представители на асоциацията на прокурорите в България, камарата на следователите в България и административните ръководители на окръжните, районните и апелативните прокуратури.

Причината за напрежението в държавата е, че вчера президентският съветник Пламен Узунов беше задържан и получи обвинение за търговия с влияние. Последваха протести в центъра на столицата.

Ето какво каза Гешев днес:

"Тук сме защото прокуратурата беше предложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента, който би трябвало да представлява единството на нацията. Радев се превърна в обикновен политик от прехода.

Българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се мафията и олигарсите. Залогът е бъдещето на нашите деца и родината ни. Няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици.

Времето на двойните стандарти свърши. Време е освен бедни български граждани, в затворите да влизат олигарсите и политиците, които ги обраха и ограбиха живота на всички българи.

Радев вчера каза, че българската прокуратура е "мафия“ - това не си го позволи дори приватизаторът Иван Костов. Радев иска зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани.

Прокуратурата не раздава присъди! Ние работим с доказателства! Не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, съдейства за получаване на паспорт от руски граждани и за заличаването на криминална регистрация на друг чужденец.

Радев трябва да даде ясен отговор дали е знаел за всички описани от мен обстоятелства. Да посочи къде в закона е регламентиран имунитет от наказателно преследване спрямо служители на президентството.

Радев урони престижа на цялата държава и представлява недопустима намеса във властта. С кое сме мафия – с това, че спряхме телефонните измамни, че арестувахме министри, зам.-министри, кметове, олигарси, полицейски началници и кой ли още не. Започната е проверка на сараите на Доган, Алепу и цялото незаконно строителство на Черноморието и парк Витоша.

Не бяха политически репресии действията на прокуратурата когато извадихме министър от МОСВ и го задържахме под стража. Сега е репресия, защото са президентски служители.

Хората искат справедливост. Прокуратурата е готова да постигне чрез правосъдие тази справедливост. Ние сме зад българските граждани и против олигарсите и политиците, които тровят бъдещето на нашите деца.

Горд съм че съм главен прокурор на република България“.

Виж коментарите (22)

Още по темата (257):
08.11.2023 Пламен Узунов осъди прокуратурата: ВКС потвърди решението на апелативния
съд
08.02.2023 Адв. Емилия Недева за случая "Узунов – Бобоков": Не остана принцип от "Римска харта" на европейските прокурори, който гл. прокурор Гешев и спецпрокуратурата да не са нарушили
06.02.2023 Прокуратурата прекрати разследването срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов
30.12.2021 Пламен Узунов и Пламен Бобоков осъдиха прокуратурата заради бавното развитие нa дeлoтo им
13.05.2021 Янаки Стоилов поиска проверка на твърденията на Светослав Илчовски
10.05.2021 Миню Стайков за твърденията на Илчовски: Нямам сестра
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).