Гергана Паси: На Северния плаж в Царево е изграден огромен комплекс - символ на отсъстващата държава

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (37)
18:09 / 08.09.2023
27514
С минута мълчание в памет на жертвите от наводнението в Царево започна  заседанието на Министерския съвет. Ето какви бяха думите и на примера в началото на заседанието: След като бяха изведени всички лица под риск в региона, и след като постепенно се възстановява животът там, и след като има хора, които загубиха живота си, сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме причините за това, което се случи и да подготвим тези действия, които да позволят следващия път когато имаме такова природно бедствие, да сме по-подготвени. Интервю с Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси в правителството на Сергей Станишев, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус", която анонсира идеята за нов Закон за добрия стопанин 

Г-жо Паси, вие анонсирахте идея за нов Закон за добрия стопанин. Как се роди тази идея и защо имаме необходимост от подобен закон?

Тя тази идея тлее от доста време. Някак си може би се катализира през летните месеци, когато като всички останали пътувахме семейно из страната, и вече започнахме да си превръщаме нещо, което преди време беше просто повод в спонтанни коментари, в семеен фолклор, в семейна закачка. Когато пътуваме, независимо дали из Родопите и Пирин или по Черноморието, когато видим някоя съвсем изоставена, очевидно безстопанствена сграда, ние си казваме: Ето, и това е за нашия закон за добрия стопанин. И някак си, макар и темата да не е много прясно свързана с потопа, който се разрази буквално пред очите ни в последните няколко дни, но има отношение към това, това много агресивно презастрояване, постоянна надпревара с природата и нейните естествени закони, няма как да не се връща като бумеранг върху нас и да не краде от собственото ни качество на живот.

И някак си, виждайки трагичните кадри от наводнението в Царево, в Ахтопол в последните дни, слушайки драматичните новини със загубен човешки живот, пред мен изникна онази картина, която видях само преди три седмици, точно на един от плажовете в Царево, която някак си бях пропуснала да забележа в годините, в които очевидно местните хора са се сблъсквали с проблем: Един огромен призрачен град. На самия бряг на Северния плаж на Царево е изграден огромен комплекс, вероятно някога с надежда, че ще се превърне в нещо обживяно, в някакви хотели, в жизнено пространство, но напълно изоставено, без прозорци, без врати, там на самия плаж. Това е някак си символ на отсъстващата държава.

И такъв тип сгради има навсякъде из България. Направете си експеримент: вгледайте се в средата наоколо, когато се движите в София или населеното място, в което пътувате или живеете – пълно е със сгради, които са или недовършени, или запуснати, или са с много съсобственици и по тази причина изоставени, или откровено опасно сгради, за които нехаем.

И да, много хора днес във Facebook реагираха с коментари, че то и сега има правна регламентация, и сега има Закон за устройство на територията, и действително е така. Вероятно има и текст, който вменява на кмета на всяка община, че трябва да се погрижи да издаде заповед да последват съответно правни действия при наличието на такива сгради.

Но между законодателната уредба и реалното й приложение има огромна-огромна  дупка, и най-вече някак си човешкото разпознаване, пък макар и облечено в конкретен правен текст за това, че начинът, по който поддържаме сградите, това е свързано с естетиката, със сигурността на пространството около себе си.

И затова нашето предложение, по което започнахме да събираме съмишленици, е нарочен закон за добрия стопанин, който буквално да се състои от три точки. Първа точка, всеки стопанин трябва да е добър и да се грижи за имота си като част от физическото и естетическото здраве на обществото. Втора точка, който се прояви като недобър стопанин, трябва да получава предупреждение, и в случай на неизпълнение в съответни срокове да бъде глобяван солено. И трета точка, ако това не проработи, имотът се разпродава на търг с чукче, като с прихода от този търг се поправя имотът, а с остатъка се компенсира съответния стопанин, който не се е погрижил за имоти си.

Огледайте се наоколо когато пътувате, много са примерите, които мога да дам: От хотела "Ален мак“ в Благоевград, който не знам сега в какво състояние е, но преди няколко години си спомням, че гледах етажи практически без остъкление, от прословутата сграда на някогашното БТК в Шумен, от т.нар. "Родна спряха“ или Дом на българите в чужбина, тука на бул. "България“ в Манастирски ливади – множество практически изоставени сгради, за които съответният частен собственик, или което е напълно е допустимо – държавата или общината, практически нехаят.

Всъщност, опитът ни е да повдигнем точно тоя разговор как може да направим заобикалящото ни пространство някак си по-сигурно, по-защитено и разбира се по-етично.

Уж сме модерна държава, имаме закони казвате, но те сякаш не се изпълняват. Имаме чувството, че самата държава е абдикирала от обществото. Защо сме на това дередже,  г-жо Паси? Знаем как трябва да стане, но не се получава.

Сигурно много може да разсъждаваме по тази тема, и сигурно нито един от отговорите, които ще дадем на себе си, няма да ни е приятен, и вероятно всеки един от нас носи отговорност, и премиерът или министърът, и главният архитект, до кмета, до областния управител, до строителния предприемач, който тръгва да търси разбира се бизнес аргументацията в съответния казус, до всички нас като гражданско общество. Знаете ли, аз смятам, че в България много неща се промениха последните десетилетия към добро, но някак си точно приложението на законите все още продължава да бъде голямата ахилесова пета на обществото ни. Много по-силна движеща сила би била натискът от гражданството общество. Затова смятам, че наистина трябва да въведем темата намаляване на вреда и по отношение на градската среда във връзка с климатичните промени. Защото голяма част от това, което се случва, като порои…

Като природни явления може да се предвиди.

… имат връзка с климатичните промени, и те ще бъдат все по-зачестяващи в ежедневния ни живот. И това всичко е свързано с начина, по който като общество сме в състояние бързо да се адаптираме към този много променящ се климатичен цикъл около нас. Част от адаптацията е свързана със сигурност с едни нови повишени изисквания и към околната среда, и към строежите наоколо, и съм цялостната ни заобикаляща действителност.

С морала и ценностите ни на първо място да уважаваме себе си и околните, да пазим околната среда. Г-жо Паси, благодаря ви за този разговор и ви пожелавам успех с идеята за този нов закон! Надявам се да намерите съмишленици в най-скоро време и да се осъществи един добър такъв.

Благодаря ви.

Виж коментарите (37)

Още по темата (142):
09.01.2024 Здравко от "Биг Брадър": Това е потресаваща картина в милата ни
Родина!
19.11.2023 От Арапя: Морето започна да изхвърля коли и мебели от стихията през
есента!
21.10.2023 Изгавриха се с пострадалите от потопа в Царево
18.10.2023 МОСВ: 38 млн. лева са щетите от потопа в Царево
11.10.2023 Наградиха 28 полицаи, помагали при наводненията на Южното Черноморие
11.10.2023 МВР награждава полицаите, помагали при наводненията по Черноморието
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).