Генералът разказа интересни подробности за себе си, сподели свой вреден навик

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
19:04 / 05.06.2020
32279
Ген. Венцислав Мутафчийски демонстрира железен режим и отлична форма, въпреки тежкото и постоянно натоварване, на което е подложен като шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА. Оказа се обаче, че 55-годишният хирург също има своите здравословни проблеми, които да го тревожат ежедневно.

Самият Мутафчийски призна, че от дълго време страда от високо кръвно налягане. "От 12 години съм хипертоник, пия хапчета всеки ден. А хората със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000 души", коментира шефът на НОЩ във връзка с факта, че коронавирусът създава допълнителни опасности за хората с доказано високо кръвно налягане.

Макар да е светило в медицината, генералът признава, че не може да изключи някои вредни навици от ежедневието си, за да пази своето здраве. "Аз ставам всяка сутрин в 4 ч. сутринта. Обичам да пия кафе, да пуша и да си подреждам задачите за деня в главата", признава професорът във военна униформа, който почти денонощно е на линия, пренебрегвайки здравето си заради мисията на щаба.

От младежките си години ген. Мутафчийски си спомня, че не е имал чак толкова сериозен допир с медицината като пациент. Счупването на ръката му на 5-годишна възраст при падане от висока ограда и престоят му в болницата още тогава му подсказали, че някой ден ще бъде лекар. "Гипсираха ми ръката, но малко по-късно паднах от едно магаре и я счупих отново, този път заедно с гипса", усмихва се професорът. Споделя, че въпреки болката, която травматолозите му причинили, докато намествали фрактурата, той останал силно впечатлен от атмосферата в болницата. Както и от респекта, който лекарите вдъхвали у пациентите си и у останалия медицински персонал. Шефът на НОЩ си спомня, че като дете страдал от анемия и се наложило да му бият мускулни инжекции с витамин В12. Те били доста болезнени, но още повече го запалили по непознатия свят на медицината, пише още "Ретро".

Виж коментарите (37)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).