Феномен: В Сливен да си проститутка било повод за гордост!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
16:39 / 14.01.2012
6262
Нов вид трафиканти и търговци на плът са се появили в последните 1-2 години. Сутеньорите стават "по-хуманни" - вземат значително по-малка час от "оборота" на своите момичета, а бруталните форми на насилие постепенно остават в миналото. Това каза пред журналисти Пламен Пеев, началник сектор "Трафик на хора" на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

Склоняването към проституция става с чисто психологически прийоми. Жертвите се обгрижват и зарибяват. Често момичетата подхождат чисто романтично и дори запознават трафикантите с родителите си. След като заминат в чужбина обаче нещата се променят. Там те са принудени да върнат инвестицията в тях и дори повече.

"Трафикантите вече разбират, че е по-добре да дават парите на момичетата, отколкото да не им ги дават, защото по този начин оплакванията са по-малко. Момичетата са доволни, че получават каквото им е обещано. Ето защо доброволната проституция нараства с бързи темпове", посочи Пеев. 

У нас се в последните години се забелязва нова тенденция, която притеснява специалистите. Наречена е "феноменът Сливен". И неслучайно, в града да си проститутка е повод за гордост. Такива момичета изхранват цялото си семейство. Това изключително много затруднява работата на полицията, тъй като според българския закон проституцията не е нито легализирана, нито криминализирана.

Освен това заради кризата трафикантите на плът започват да съвместяват основната си дейност с други престъпни деяния, най-вече наркотрафик и фалшифициране на документи.

Според Пламен Пеев доходите от проституцията са съизмерими с печалбите от търговията с наркотици и оръжие. При трафика на хора обаче не се налага да носиш наркотици и оръжие, които са сигурно доказателство за дейността ти. 

По официални данни на ВКП през 2010 г. е работено по 316 досъдебни производства за трафик на хора, от които 134 новообразувани. 72 са внесени в съда, като по тях са обвинени 105 лица, от които 1 чужденец. Осъдени 106, от които с влязла присъда са 97.

265 от случаите са за трафик с цел сексуална експлоатация, 40 за трудова, 3 за отнемане на телесни органи, 5 са досъдебните производства за продажба на бебета, 3 за принудително държане на лица.

"Увеличението в броя на жертвите идва не от някакъв ръст на този вид престъпления, а от това, че вече много повече хора, станали жертви на трафик, търсят помощ в полицията", обясни Пеев.  

По отношение на сексуалната експлоатация България е страна на произход. Регионите от които най-често излизат момичетата са Сливен, Варна, Добрич, Пазарджик, Разград, Велико Търново. Основните дестинации са Франция, Белгия, Германия, Австрия, Италия. Средният профил на жертвите е: жени на възраст 18-35 г., най-често безработни, нискообразовани, от проблемни семейства. 

Заради кризата и няколкото успешни операции на ГДБОП, след бума през 2010 г., през 2011 г. се отбелязва рязък спад в трафика на бременни жени с цел продажба на бебета. Явлението е уникално за ЕС и се извършва само в една посока - от България към Гърция. Проблемът е в законодателството на Гърция. Според гръцкия закон, когато едно бебе се роди, то се записва само по пол, майка и баща, и няма име. Щом някой мъж го припознае в болницата, то става гръцки поданик. Българското законодателство пък позволява на бременните да напускат страната без никакви медицински прегледи за състоянието им, дори един.

Трафикантът обикновено взима 30 000-35 000 евро за едно новородено. От тях майката получава максимум 3000 евро. За момичетата се вземат по-малко пари, 15-20 000 евро.

Жените заминават в 5-6-я месец от бременността за Гърция, където ги настаняват. За подобни случаи обикновено се разбира едва когато майки идват да се оплачат, че са ги излъгали с парите и са им дали по-малко.

Източник: КРОСС


Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).